De la Finca

2015

De la Finca prové d'una de les nostres vinyes més històriques, plantada en vas el 1964: la Vinya dels Fòssils.
De la Finca

Collita 2015


Una anyada marcada per uns contrastos extrems degut al nostre clima mediterrani. La tardor va ser calorosa i molt humida (308 L/m2). L’hivern va ser fred, amb una gran nevada el 4 de febrer que va deixar fins a 10 cm de neu en algun punt de la finca. La primavera va començar fresca, amb una gelada la nit del 9 d’abril que va provocar que es cremessin el 5% dels brots de Xarel·lo de la Vinya dels Fòssils, d’orientació nord. Al maig, va arribar la primera onada de calor que es va repetir a finals de juny, durant gairebé un mes, esdevenint una de les onades de calor més llargues dels darrers 20 anys. Tot això, junt amb una pluviometria de 62 L/m2 des de gener fins a juliol, va provocar unes condicions extremes per al desenvolupament vegetatiu: les varietats que millor es varen adaptar a aquests contrastos foren el Xarel·lo, el Sumoll i la Monestrell.
 
Durant l’any agrícola (d’octubre 2014 a setembre 2015) vàrem tenir una pluviometria molt baixa de 375 L/m2 i la temperatura mitjana fou de 15,5 ºC

Alta expressió salina


Situada a les terrasses més altes del riu Anoia, la Vinya dels Fòssils té un sòl marí amb una alta presència de fòssils, cosa que caracteritza l'estructura i la composició edafològica d'aquesta vinya. Els carbonats són el component que aporta la principal font de tipicitat a aquest escumós d'alta expressió salina. Un escumós amb identitat i personalitat úniques.

(+) Veure apartat viticultura

Macabeu, Xarel·lo i Parellada


Les plantes de la Vinya dels Fòssils procedeixen de la selecció massal que va portar a terme Manuel Raventós Domènech el 1888. Creador de la fórmula de l'escumós del Penedès en combinar les tres varietats autòctones, Macabeu, Xarel·lo i Parellada, Manuel Raventós també va experimentar amb la plantació de petites parcel·les per separat: d'aquelles que els ceps donaven millor raïm, en seleccionava els sarments per a noves plantacions.

Mapa interactiu de
De la Finca
2015


Xarel·loVeremat a partir del 28 d'agost. En vas des de 1964 i emparrat al 2002
MacabeuVeremat a partir del 19 d’agost. Emparrat des de 1994.
ParelladaVeremat a partir del 4 de setembre. En vas des de 1984.

Xarel·lo

Varietat autòctona que ocupa el 50 per cent de tota la finca. És la primera a brotar, té el cicle més llarg de totes les nostres varietats, i arriba a la verema amb el millor equilibri sucre-acidesa-intensitat. És el nostre segell d'identitat, la varietat que ens permet les llargues criances dels nostres vins escumosos, gràcies al seu bon comportament agrícola i al potencial gustatiu i aromàtic que presenta.

Macabeu

Varietat delicada i molt versàtil que necessita una viticultura de màxima precisió per aconseguir-ne la millor expressió. De cicle curt, es la primera varietat veremada a la finca. Una mateixa varietat dins una mateixa finca, que segons la seva situació ens dóna dues expressions diametralment diferents gràcies a l'orientació, al sòl i al material vegetal.

Parellada

Varietat mitjanament vigorosa, rústica però alhora sensible a les pluges durant la maduració i amb la qual acabem sempre la verema de blancs. Varietat autòctona molt adaptada a les zones altes del Penedès. La Parellada de la nostra finca ens aporta delicadesa als nostres escumosos.

Fitxa producte

Els altres vins escumosos


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.