Textures de Pedra

2014

És l'exploració de tres varietats locals negres: Xarel·lo vermell, Bastard negre i Sumoll. Textures de Pedra és un Blanc de Negres concentrat en boca i amb gran potencial per a l'envelliment.
Textures de Pedra
10.000 botelles

Sòls pedregosos


Màxima expressió de les varietats mediterrànies, del clima penedesenc i d'un sòl pedregós, i el resultat d'una llarga criança sobre lies.

Textures de Pedra rep el seu nom per la vinya d’on prové, la Vinya Més Alta, situada dalt del cim del Turó del Serral, l’altitud màxima de la nostra finca, on els sòls mostren una textura pedregosa. La geologia d’aquestes parcel·les fa que les arrels del ceps hagin d’anar a capes molt més profundes per buscar-hi l’aigua (son sòls menys frescos), i això ens dóna un raïm que afavoreix l’elaboració de vins més concentrats, amb més estructura.

Bastard negre


La Bastard negre és una varietat autòctona recentment descoberta a la nostra finca. Fins l'estiu del 2015 estava identificada com a Monestrell, però quan la vam sotmetre a proves d'ADN es va confirmar que es tractava d'un raïm local molt més atípic i en desús: el Bastard negre. En tast, aquesta varietat és rústica i d'alta acidesa, molt ben adaptada a la nostra zona, i aporta a Textures de Pedra força i potència, a més de densitat i textura en boca, reforçant-ne el to daurat i donant-li volum i tensió.

Collita 2014


L’anyada 2014 va començar amb una tardor molt càlida que va allargar el període de reserves d’energia del cep. Les pluges van permetre omplir la capacitat hídrica del sòl. L’hivern va ser sec i  molt  càlid,  provocant una  brotació  avançada del  cep.  La primavera, amb el desenvolupament vegetatiu, va ser càlida i amb una forta sequedat. Un cicle vegetatiu escàs d’aigua que va provocar una major concentració en el raïm i pèrdua de producció. Pluges puntuals durant el mes de   juliol i inicis d’agost varen ajudar a una bona maduració del raïm. Vàrem tenir una verema poc productiva i de bona qualitat amb una alta acides pels nostres escumosos.

 

Durant l’any agrícola vam tenir una molt baixa pluviometria de 421 L/ m2 i una temperatura càlida amb una mitjana de 15,8 ºC.

Mapa interactiu de
Textures de Pedra
2014


Xarel·loVeremat a partir del 9 de setembre. Emparrat al 2002.
Xarel·lo vermellVeremat a partir del 9 de setembre. Emparrat al 2002.
SumollVeremat a partir del 3 d'octubre. En vas al 1957.
Bastard negreVeremat a partir del 16 de setembre. En vas al 1974.
ParelladaVeremat a partir del 3 d’octubre. En vas al 1957.

Xarel·lo

Varietat autòctona que ocupa el 50 per cent de tota la finca. És la primera a brotar, té el cicle més llarg de totes les nostres varietats, i arriba a la verema amb el millor equilibri sucre-acidesa-intensitat. És el nostre segell d'identitat, la varietat que ens permet les llargues criances dels nostres vins escumosos, gràcies al seu bon comportament agrícola i al potencial gustatiu i aromàtic que presenta.

Xarel·lo vermell

Germana de la Xarel·lo i gairebé desapareguda, és una varietat de pell rosada, rústica en agricultura i de lenta maduració, que conserva molt bé l’acidesa i permet elaborar vins frescos, voluminosos i estructurats com a base per als escumosos de llarga criança.

Sumoll

Varietat autòctona negra, gairebé desapareguda i que estem recuperant. Complicada en treballs agrícoles, mitjanament vigorosa i d'alta producció s'adapta a la perfecció al nostre clima mediterrani. Els seus vins solen ser de baixa intensitat colorant, frescos i rústics. Vinificats com a blanc de negre ens dona vins amb bona estructura, elegants, baix pH i una acidesa magnífica per als escumosos de llarga criança.

Bastard negre

És la varietat negra que històricament predominava a la finca. Que no cal confondre amb el Bastardo Atlàntic. El Bastard prové segurament del Bastardo Nero plantat a Sardenya, i que es va anar estenent per la península fins a La Rioja on s’anomena Graciano.
La nostra vinya de Bastard negre es va plantar el 1974, i el material vegetal és una selecció massal de la finca. És una varietat que manté molt bé l’acidesa, de pH baixos, i és interessantíssima per a l’elaboració de vins escumosos de llarga criança si es vinifica com a blanc de negres.

Parellada

Varietat mitjanament vigorosa, rústica però alhora sensible a les pluges durant la maduració i amb la qual acabem sempre la verema de blancs. Varietat autòctona molt adaptada a les zones altes del Penedès. La Parellada de la nostra finca ens aporta delicadesa als nostres escumosos.

Fitxa producte

Els altres vins escumosos


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.