Quan tot torna a començar

“El nostre treball, en el fons, és com el d’un artista. Hem d’obtenir de cada parcel·la el millor raïm i vi possible.” Així és com el Pepe defineix la seva passió, la seva feina. D’aquesta manera comença per nosaltres la verema, ultimant esbossos i creacions; el moment més esperat de l’any. El moment en que tot esdevé possible.

Com cada any la nostra verema protagonitza moments únics, moments per recordar. Potser però el més especial, és aquell en què tot l’equip de Raventós i Blanc ens reunim per anar a veremar junts les vinyes de xarel·lo més singulars i emblemàtiques per nosaltres: el “Clos del Serral” i “La Vinya del Mas”.

Les parcel·les són petites, els ceps, únics, vells, extraordinaris i, per això, necessiten ser molt ben tractats. Amb molta atenció i delicadesa, entre tots, veremem aquestes parcel·les i, en poc més de dues hores, tenim el xarel·lo collit. És el moment de traslladar-lo en caixes de poca capacitat al celler, situat al bell mig de la finca on, amb molta cura i hores de dedicació, farem una nova selecció manual de raïm gra a gra.

Pel seu gran valor vitícola i històric, ambdues parcel·les es treballen durant tot l’any 100% amb tracció animal sense cap intervenció de vehicle amb motor. Aviat treballarem tota la finca d’aquesta manera, la mateixa en que ja treballaven els nostres avantpassats. I és que tot torna, com la sensació de pertinença que any rere any sentim tots al tornar al Clos.

Per nosaltres, aquesta ha estat la verema més primerenca de la història tal i com els nostres arxius històrics ens fan saber. Mai havíem començat a veremar tan aviat; la matinada del 10 d’agost va marcar el tret de sortida de la Verema 2017; 15 dies abans que l’any passat.

L’alta pluviometria que vàrem tenir durant la tardor 2016 i fins a inicis de primavera, i les temperatures temperades d’hivern, van permetre un bon creixement vegetatiu de la planta i una brotació avançada. Ara bé, han estat les fortes calors registrades durant juliol i agost que marquen aquesta anyada com a extrema.

Malgrat la mare natura -aquest any no ha estat benvolent – l’estat sanitari del raïm és perfecte, gràcies a les feines vitícoles realitzades durant tot l’any agrícola. La verema és la culminació de la feina de tot un any i, per això, apliquem a tota la finca els mètodes de l’agricultura biodinàmica. Treballem amb cobertes vegetals espontànies i sembrades i amb compost obtingut dels nostres animals per aconseguir un sòl viu, fèrtil i una planta autoresistent; un sòl viu és una planta viva i, una planta viva, un raïm amb personalitat.

A més, seguim el calendari lunar per realitzar les diferents feines sobre el cep, per exemple, podem i abonem en lluna descendent, sembren en lluna ascendent i collim en dia fruita.

És només amb aquest meticulós treball realitzat durant tot l’any, que aconseguim extreure el màxim potencial de les nostres vinyes, creant uns escumosos de caràcter únic.

El nostre objectiu i compromís és sempre aconseguir vins que siguin un fidel reflex de la parcel·la, la varietat i l’anyada. Uns vins que ens traslladin al seu origen, Conca del Riu Anoia, un petit tros de terra ubicat en un entorn únic; un terrer sobre el qual Manuel Raventós Domènech, el 1928,  ja en reivindicava el seu immens potencial: “Les cases de la Champagne volen defensar que no hi ha cap vi al món que pugui fer un vi escumós millor, ni tan bo com el Champagne. Això és del tot inversemblant, perquè fora molta casualitat que l’invent casual de Dom Perignon, s’hagués escaigut precisament on hi ha el vi millor per escumós.”

Si el dijous 10 d’agost començàvem, el dimecres 30 d’agost hi posàvem fi; han sigut 20 dies intensos de verema a la finca. La feina està més que feta, tocarà esperar amb paciència i hores al celler, el resultat d’aquesta anyada sorprenent.

Deixa el teu comentari

La teva direcció de correu mai serà compartida. Els camps marcats amb * son obligatoris.