Viatge a l’ànima dels vins

“Le vin est la plus saine et la plus hygiénique des boissons” Louis Pasteur

Tal i com en Pepe Raventós sempre diu, viatjar eixampla la mirada. Viatges a la Borgonya, Barolo, la Xampanya…, veus les coses que s’han fet bé, que els han portat a la Champions.

Viatgem, aprenem i ens adonem que tenim una història mil·lenària; tenim el clima mediterrani original de la viticultura; varietats autòctones; 150 anys de mètode; si això ho lligues amb una verema respectuosa amb l’origen, és on millor es pot fer viticultura biodinàmica, perquè és on la planta s’adapta millor de manera natural.

Per no perdre el ritme, per la voluntat frenètica d’assimilar constantment i perquè al cap i a la fi, la finalitat de la vida és aprendre sempre, arribem a la Borgonya entrant per Macon, passant per les carreteres de la Côte de Beaune i trepitjant probablement, la vinya més prestigiosa del món: la Romanée-Conti.

Ens endinsem a la regió francesa del Jura, fronterissa amb Suïssa, al petit poble de Pupullin – l’autèntica capital mundial del Poulsard – on hi ha unes 1.850 hectàrees de vinya sobre sòls majoritàriament argilosos.

Allà, com no podria ser d’altre manera, anem a visitar a en Pierre Overnoy. Perquè el millor lloc per entendre i degustar els vins d’una zona concreta és “in situ” i de la mà d’un mestre. Hi ha molts motius pels quals és un dels grans respectats del món del vi. Des de 1968 és l’encarregat del celler familiar on, en poc més de dues hectàrees i mitja, elabora sense químics ni a la vinya ni al vi. Afirma que està jubilat des de 2001 però a nosaltres no ens ho sembla pas!

A l’arribar a casa seva la primera pregunta que li fem és què és per a ell el vi natural, i ens sorprèn alhora que ens respon substituint la paraula vi per mel i la paraula vinya per abelles. En Pierre parla lent, baix i nosaltres som tot orelles escoltant-lo.

Us deixem un magnífic paral·lelisme made in Pierre Overnoy per definir el concepte vi natural: “Una mel” natural és aquella que no té productes químics. Però per tal que no hi hagi química a la “mel”, les “abelles” han de tenir bon estat per produir una “mel” sana.

La química és un medicament. I els medicaments són per les persones malaltes, no per aquelles que tenen bona salut. Hem d’aconseguir “mel” en bon estat  i per tant “les abelles” han de tenir bona salut. Ni “les abelles” ni la flora que l’envolta han de rebre herbicides químics.

Genial, no? De fet, és un gran coneixedor de la causa. En Pierre, ja jubilat de les llevadures víniques, es dedica a elaborar mel i pa. I ho fa per fusionar-se amb la naturalesa, entendre-la i col·laborar amb ella a través dels aliments. Recupera tradició, història, cultura, vida i vi.

Vam tenir la gran sort de conèixer a Emmanuel Houillon, el seu fill adoptiu que ara se’n encarrega de la vinya i el celler. Ens van semblar dues ànimes calcades amb diferència d’edat. Ens van sorprendre amb un meravellós tast, dins la seva maison on vam tenir el privilegi de tastar vins naturals dels últims 40 anys que conserva al seu celler:  Chardonnay 1990, 1997 i 2002; Savagnin vins Jaune 1985, 1988 i 1989; Savagnin ouille 1988 i 1989; Vieux Savagnin ouille 2000 i els Poulsard 1976,1990, 2009 i 2017.

I alguns més que ja no podíem apuntar..! Brutal la evolució d’uns vins únics on la intervenció fa més mal que bé. Al Jura, menys és més! Mentre acabàvem de tastar i sopar, en Pierre preparava la massa mare per fer el pa, la nostra visita va caure en dijous i resulta que ell, cada dijous elabora pa pels veïns del poble.

Continuant el viatge de l’aprenentatge vam anar direcció a Sicília, a la vall nord del volcà  – encara actiu – Etna, a visitar a un gran amic, en Frank Cornellissen. Ens encanta la seva filosofia biodinàmica segons la qual afirma que l’home mai no podrà comprendre la complexitat i interaccions de la naturalesa, per això es limiten a observar-la i a seguir les seves directrius. Mentre tastàvem algunes de les seves referències, no podíem deixar d’escoltar i pensar alhora, com admirem i compartim aquesta filosofia de treball!

Aprofitant la nostra estada a Itàlia, vam decidir visitar el Piemonte, una de les regions – situada als peus dels Alps – més importants dels vins d’Itàlia i del món. I per la seva proximitat a la serralada alpina, el seu nom: “Pie de Monte”. És una regió de muntanyes, llacs, avellanes, trufa blanca, bon vi i molt de fred, tant que ens ho vam trobar tot nevat!

Les seves denominacions d’origen més importants són Barolo i Barbaresco i la seva varietat per excel·lència, el Nebbiolo. Submergir-se a aquesta regió hauria de comportar perdre’s pels seus poblets, situats dalt de petits turons com si de vigilants es tractessin. El paisatge de Barolo és únic i aquests poblets amb les seves vinyes en són l’essència. Sabíeu que el preu del raïm de Barolo són uns 5€/kg? I que el seu vi ha de tenir un mínim de 36 mesos de criança? És una DO fascinant!

Les visites a elaboradors com Bartolo Mascarello – que treballa unes 5 hectàrees de vinya amb elegància i finesa –  Giuseppe Mascarello – el qual elabora tots els seus vins com a “monovinyes”- i Ceretto – que treballa ecològica i biodinàmicament – ens van servir per descobrir els Barolo de la zona, per fabricar-nos el nostre patró mental sobre el Nebbiolo i la Barbera i per inspirar-nos per l’elaboració d’un Sumoll delicat, llarg i fresc.

Tots els vins de la zona tenen molt potencial d’envelliment on, segurament, la clau és l’origen i trobar l’equilibri dels tanins. Ens va sorprendre, com totes les bodegues que visitàvem ens explicaven les característiques de la zona amb un mateix mapa, característiques de la zona i de cada parcel·la. Així, sabíem, que quan bevíem un Nebbiolo de la regió de Barolo, del poble de Castiglione Falleto i de la parcel·la Perno, estàvem bevent origen.

Ens enduem a la maleta pa, mel, vins i ,sobretot, una gran experiència i grans amics.

S’ha de seguir viatjant!

Deixa el teu comentari

La teva direcció de correu mai serà compartida. Els camps marcats amb * son obligatoris.