Vins Naturals, Raw Wine i Nova York

“Si d’alguna cosa ha servit l’auge del moviment natural, ha estat per prendre consciència de fins a quin punt l’home intervé en l’elaboració del vi.” Josep Pitu Roca.

El vi natural ha canviat el panorama.

Molt s’està parlant últimament de l’auge del moviment dels vins naturals.

Aquests han existit des de temps immemorials. De fet, el primers vins que es van elaborar, farà cosa de 8.000 anys a Geòrgia, no es feien ni amb llevats, ni amb additius, ni amb els processos que es fan servir en l’actualitat.

Els vins naturals són aquells que s’elaboren de manera que s’intenta portar al mínim tota intervenció en els processos de viticultura i vinificació; es tracta doncs d’acompanyar el vi en el seu camí, el resultat del qual ha de ser un fidel reflex de la terra on neix.

La tendència dels vins naturals, però, sí que és relativament nova. Una tendència que hem creat entre tots, que no té un pare ni una mare sinó l’augment de la passió i consciència d’elaboradors i aficionats que van anar descobrint-los i enamorant-se’n.

Amb la nostra passió per innovar constantment, ara fa 3 anys, en Pepe Raventós va començar a elaborar vins naturals vinificant-los al garatge de casa seva. Així, durant uns anys de transició entre Nova York i Sant Sadurní i, mentre seguia les reformes de l’antic Mas per transformar-lo en casa seva, va començar a experimentar en fer vins el més purs possibles. Volia recuperar el Mas i crear uns vins autèntics i experimentals.

Així doncs, la seva versió més “garatgista” l’obstina a elaborar vins sense sulfits com a forma de treballar i de concebre la vida. Al garatge, lloc net, exclusiu, petit i lliure de llevats de segona fermentació en l’ambient, és on experimenta amb àmfores, ciments i brisats i, on elabora els vins que més l’apassionen.

La nostra passió per la viticultura ens porta a la selecció de varietats autòctones de raïm en sòls singulars i diferents que donen a aquests vins l’amplitud i complexitat que busquem.

L’objectiu és clar: produir vins autèntics, ben equilibrats; permetent al terroir expressar plenament la seva naturalesa intrínseca.

No hi ha millor manera com a carta de presentació que donar a conèixer la seva segona anyada a la fira de vins naturals Raw Wine i, així ho vam fer, els dies 5 i 6 de novembre al Brooklyn més autèntic; segur que se’n sentirà a parlar.

La col·lecció està composta per: un 100% Xarel·lo; un 100% Xarel·lo Ancestral elaborat segons el mètode ancestral; i un 100% Bastard Negre. Tots ells són vins naturals sense filtrar i sense cap sulfit o additiu afegit.

La Raw Wine Fair va ser creada per Isabelle Legeron, coneguda com a “That crazy french woman”, l’única dona francesa amb el títol de Master of Wine i, una de les veus més importants, reconegudes i escoltades al món dels vins naturals. És creadora també del llibre “Natural Wine: An introduction to organic and biodynamic wines made naturally.”

Durant dos dies de frenètic ritme, vam barrejar-nos entre el grup més selecte i heterogeni de més de 140 petits elaboradors de tot el món.

Per sort, ens vam trobar i conèixer tots el primer dia a la Opening Party celebrada al restaurant Ten Bells al bell mig del Manhattan més Lower, punt de parada màgic i obligatori si mai visiteu la zona.

Si hi ha una ciutat que en els últims anys s’ha convertit en un autèntic pol d’atracció de vins naturals, és sens dubte, Nova York. Tornar-hi, pel Pepe, sempre és tornar a casa. Entre fira, vins i tasts, no podien perdre l’oportunitat de gaudir de la seva versió més gastronòmica i d’alguns dels restaurants on, a data d’avui, podem trobar les millors cartes de  vins naturals del món.

Compartint records i, escollint entre tot el que hi ha per veure i fer a la ciutat, arribem al restaurant Racines, ubicat just al costat del City Hall de Nova York, a 94 Chambers Street, al barri de Tribeca, Manhattan. Aquest és conegut per tenir productors poc corrents i, el propietari, Eben Lillie, que recentment ens ha visitat, ha estat un partidari clau del vi natural a la ciutat dels gratacels. Si mai us hi deixeu caure, saludeu-lo de part de tot l’equip!

Si sou dels que gaudiu en un bon ambient cosmopolita i hipster, arribeu fins al 138 d’Orchard Street i descobriu el restaurant Contra on el seu disseny i decoració et captiven i el menjar que ofereixen és un clar reflex de la cuina contemporània de la ciutat, amb ingredients interessants, locals i de temporada.

Deixant-nos portar pels carrers de Houston Street, arribem a l’Estela, una visita obligada en ambient nocturn, doncs serveixen còctels fins a altes hores de la nit. Entre les parets de totxana i l’enfoc personal de les tapes d’Ignacio Mattos, xef del local, et sents com a casa.

Tornarem aviat, Nova York!

Deixa el teu comentari

La teva direcció de correu mai serà compartida. Els camps marcats amb * son obligatoris.