Ancestral Vinya del Mas 2017

Ancestral Vinya del Mas 2017

Un vi escumós natural, 100% Xarel·lo de la Vinya del Mas, on trobem sols calcaris profunds i de textura argilosa. El vi comença la fermentació en tancs d’acer inoxidable i l’acaba dins de l’ampolla. 920 ampolles disponibles.

2017

Anyada de contrastos, plujosa fins a la brotació i dura degut a la sequera fins el final cicle. Verema de molt baixa producció però la planta ha recuperat l’energia pel seu bon desenvolupament vegetatiu .

El cicle vegetatiu va ser curt i vam començar la verema més aviat que mai. La verema de la finca la vam acabar el 30 d’agost amb el xarel·lo de la vinya del Noguer. Va ser sana amb vins concentrats, rodons i amb bona acidesa. La planta s’ha recuperat de l’anyada 2016 i presenta un bon vigor per la nova campanya. Durant l’any agrícola hem tingut una pluviometria de 448 l/m2 (la mitjana 20 anys és de 525 L/m2) i la temperatura mitjana ha estat de 15,5 ºC (mitjana és de 15.2 ºC). Verema de contrastos: vins concentrats rodons i amb bona acidesa. La planta aconsegueix recuperar-se de la sequera de l’anyada 2016.

Els nostres sòls són calcaris. La primera capa està formada per arrels de fins a un metre que viuen en l'argila juntament amb els nutrients, la matèria orgànica i l'aigua. La segona capa és d'un metre de profunditat i aquí és on la planta es troba amb les argiles compactes, conegudes localment com a galera-roca, base calcària incrustada amb fòssils marins.

Les nostres varietats són Xarel·lo i Bastard Negre, una varietat ancestral que estem intentant recuperar.

Ancestral és un vi espumós natural, 100% Xarel·lo això de la Vinya del Mas, on trobem sòls profunds amb sòls calcaris i de textura argilenca. Ceps plantats l'any 1970

Escumós ample i vinós en boca. La varietat els aporta notes a fruita madura iodats i herbaci. Salí i mineral. Llarg. Sense degollar. Brut nature.

La vinya es treballa sobre una base estrictament orgànica respectant el sòl, les vinyes i el seu ecosistema per a desenvolupar i mantenir un entorn equilibrat. Deixem cobertes vegetals espontànies i sembrades.

La màxima atenció va dirigida a les vinyes, fent un treball minuciós al llarg de tot l'any agrícola, com la poda en verd, la poda d'hivern, fer soldats... perquè l'aire circuli entre el raïm minimitzant l'inici de malalties; ja que una vegada el raïm han madurat de manera sana, el vi pot deixar-se desenvolupar amb una intervenció mínima en celler. Així doncs, no s'utilitzen llevats, sucre, productes químics o control de temperatura en la vinificació, la qual cosa fa que el procés sigui el més natural possible.

Es treballa segons els principis biodinàmics seguint el calendari lunar per als treballs sobre el cep, i fem els nostres propis preparats (bonyiga, sílice, dent de lleó, camamilla, ortiga, escorça de roure, milfulles i valeriana). Apliquem compost dels nostres animals amb aportació de fem granges ecològiques si és necessari, tot el compost li apliquem els seus preparats.

Treballem també amb el preparat de Maria Thun i altres si son necessaris (dilucions de cendres per a plaga de conill, de cua de cavall antifúngic, preparat dels reis mags). Ens ajudem també de fitoteràpia com a aplicacions de cua de cavall, ortiga i consolda.

El treball en la vinya es fa tot a mà i, quan es requereix, amb l'ajuda de cavalls; 100% tracció animal.

En vinificació anem al límit i des de 2014 en el garatge del Mas del Serral fem vinificacions parcel·làries naturals de la vinya del Mas (Ancestral Xarel·lo), del Noguer (Xarel·lo blanc) i Terrasses del Serral (Bastard Negre ).

Collit a caixes de 15 kgs el dia 30 d’agost, el raïm era saníssim deguta la sequera durant la maduració. Entrada directa a premses. Premsat de raïm sencer, per evitar al màxim la oxidació i treure un most demés qualitat. Lleuger desfangat. Fermentació espontània amb llevats autòctons de la vinya a temperatura controlada entre 16 i 19 ºC endipòsit d’inox al garatge del Mas. La fermentació en dipòsit va durar18 dies. Vàrem embotellar amb una densitat de 1001 (18,7 g/L desucres residuals) per acabar la fermentació en ampolla i poder tenir un escumós amb mètode ancestral. Realitza una criança mínima de 24 mesos en ampolla. No degorgem ni utilitzem cap additiu enològi.

nº ampolles: 3.560

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2021