Ancestral Vinya del Mas 2018

Ancestral Vinya del Mas 2018

Un vi escumós natural, 100% Xarel·lo de la Vinya del Mas, on trobem sols calcaris profunds i de textura argilosa. El vi comença la fermentació en tancs d’acer inoxidable i l’acaba dins de l’ampolla.

ESGOTAT

Anyada plujosa i humida. Verema de producció mitjana amb molt bons equilibris de sucre i acidesa.

L’anyada 2018 va començar amb una tardor més seca i freda de l’habitual. Amb l’arribada de l’hivern també va arribar la pluja. Durant els mesos d’hivern van ploure 216mm ( la mitjana dels últims 25 anys és inferior a 100mm). Degut al fred d’aquest període la brotada va ser tardana.

La primavera va seguir sent molt plujosa, van ploure 212mm, fet que va provocar la recuperació de la planta, un bon creixement vegetatiu i una alta pressió de fongs, sobretot de míldiu. Just en floració, el període més sensible pel míldiu i oïdi, va ploure cada dia. Treballant amb fitoteràpia, lluita biològica i molt baixes dosis de coure vam aconseguir controlar els fongs.

A l’agost, vam tenir les màximes temperatures històriques a la finca, arribant a 40ºC el dia 4 d’agost. Aquest fet va provocar que el cicle s’avancés algun dia. Durant la verema la temperatura va ser més aviat fresca i vam tenir 4 dies de pluja. Vam realitzar una selecció de raïm a la vinya molt rigorosa.

 

Durant tot l’any agrícola vam tenir una alta pluviometria de 654.9 mm (la mitjana dels últims 20 anys és de 517.8 mm i la  dels darrers 3 anys de sequera és de 387.8mm). La temperatura mitjana va ser de 15.2ºC, similar a la mitjana dels últims 20 anys.

Els nostres sòls són calcaris. La primera capa està formada per arrels de fins a un metre que viuen en l'argila juntament amb els nutrients, la matèria orgànica i l'aigua. La segona capa és d'un metre de profunditat i aquí és on la planta es troba amb les argiles compactes, conegudes localment com a galera-roca, base calcària incrustada amb fòssils marins.

Les nostres varietats són Xarel·lo i Bastard Negre, una varietat ancestral que estem intentant recuperar.

Ancestral és un vi espumós natural, 100% Xarel·lo això de la Vinya del Mas, on trobem sòls profunds amb sòls calcaris i de textura argilenca. Ceps plantats l'any 1970

Escumós ample i vinós en boca. La varietat els aporta notes a fruita madura iodats i herbaci. Salí i mineral. Llarg. Sense degollar. Brut nature.

La vinya es treballa sobre una base estrictament orgànica respectant el sòl, les vinyes i el seu ecosistema per a desenvolupar i mantenir un entorn equilibrat. Deixem cobertes vegetals espontànies i sembrades.

La màxima atenció va dirigida a les vinyes, fent un treball minuciós al llarg de tot l'any agrícola, com la poda en verd, la poda d'hivern, fer soldats... perquè l'aire circuli entre el raïm minimitzant l'inici de malalties; ja que una vegada el raïm han madurat de manera sana, el vi pot deixar-se desenvolupar amb una intervenció mínima en celler. Així doncs, no s'utilitzen llevats, sucre, productes químics o control de temperatura en la vinificació, la qual cosa fa que el procés sigui el més natural possible.

Es treballa segons els principis biodinàmics seguint el calendari lunar per als treballs sobre el cep, i fem els nostres propis preparats (bonyiga, sílice, dent de lleó, camamilla, ortiga, escorça de roure, milfulles i valeriana). Apliquem compost dels nostres animals amb aportació de fem granges ecològiques si és necessari, tot el compost li apliquem els seus preparats.

Treballem també amb el preparat de Maria Thun i altres si son necessaris (dilucions de cendres per a plaga de conill, de cua de cavall antifúngic, preparat dels reis mags). Ens ajudem també de fitoteràpia com a aplicacions de cua de cavall, ortiga i consolda.

El treball en la vinya es fa tot a mà i, quan es requereix, amb l'ajuda de cavalls; 100% tracció animal.

En vinificació anem al límit i des de 2014 en el garatge del Mas del Serral fem vinificacions parcel·làries naturals de la vinya del Mas (Ancestral Xarel·lo), del Noguer (Xarel·lo blanc) i Terrasses del Serral (Bastard Negre ).

Collit a caixes de 15 kgs, el raïm era saníssim deguta la sequera durant la maduració. Entrada directa a premses. Premsat de raïm sencer, per evitar al màxim la oxidació i treure un most demés qualitat. Lleuger desfangat. Fermentació espontània amb llevats autòctons de la vinya a temperatura controlada entre 16 i 19 ºC endipòsit d’inox al garatge del Mas. La fermentació en dipòsit va durar18 dies. Vàrem embotellar amb una densitat de 1001 (18,7 g/L desucres residuals) per acabar la fermentació en ampolla i poder tenir un escumós amb mètode ancestral. Realitza una criança mínima de 24 mesos en ampolla. No degorgem ni utilitzem cap additiu enològi.

 

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2022