Bastard Negre de les Terrasses del Serral 2017

Bastard Negre de les Terrasses del Serral 2017

És un dels tres vins que van donar origen a la primera col·lecció de vins naturals del petit projecte Vins Pepe Raventós. 100% Bastard Negre de les Terrasses del Serral 2017, al oest de la finca, amb ceps de més de 40 anys sobre un sòl calcari molt pobre. Vi negre fermentat en botes obertes. Elaboració de només 777 ampolles d’ aquesta anyada

 

2017

Anyada de contrastos, plujosa fins a la brotació i dura degut a la sequera fins el final cicle. Verema de molt baixa producció però la planta ha recuperat l’energia pel seu bon desenvolupament vegetatiu .

El cicle vegetatiu va ser curt i vam començar la verema més aviat que mai. La verema de la finca la vam acabar el 30 d’agost amb el xarel·lo de la vinya del Noguer. Va ser sana amb vins concentrats, rodons i amb bona acidesa. La planta s’ha recuperat de l’anyada 2016 i presenta un bon vigor per la nova campanya. Durant l’any agrícola hem tingut una pluviometria de 448 l/m2 (la mitjana 20 anys és de 525 L/m2) i la temperatura mitjana ha estat de 15,5 ºC (mitjana és de 15.2 ºC). Verema de contrastos: vins concentrats rodons i amb bona acidesa. La planta aconsegueix recuperar-se de la sequera de l’anyada 2016.

Els nostres sòls són calcaris. La primera capa està formada per arrels de fins a un metre que viuen en l'argila juntament amb els nutrients, la matèria orgànica i l'aigua. La segona capa és d'un metre de profunditat i aquí és on la planta es troba amb les argiles compactes, conegudes localment com a galera-roca, base calcària incrustada amb fòssils marins.

Les nostres varietats són Xarel·lo i Bastard Negre, una varietat ancestral que estem intentant recuperar.

Bastard Negre, dels Terrasses del Serral al oste de la finca, amb ceps de més de 40 anys en sòl calcar.

100% Bastard Negre Vinya plantada en sòl calcari, amb textura francoargilosa, molt poc profunds, any de plantació en 1974.

És un negre humit, balsàmic i espaiat. La varietat li aporta notes a tardor, bosc. Entrada agradable en boca, passeig elegant i fresc. Mitjana tanicidad.

La vinya es treballa sobre una base estrictament orgànica respectant el sòl, les vinyes i el seu ecosistema per a desenvolupar i mantenir un entorn equilibrat. Deixem cobertes vegetals espontànies i sembrades.

La màxima atenció va dirigida a les vinyes, fent un treball minuciós al llarg de tot l'any agrícola, com la poda en verd, la poda d'hivern, fer soldats... perquè l'aire circuli entre el raïm minimitzant l'inici de malalties; ja que una vegada el raïm han madurat de manera sana, el vi pot deixar-se desenvolupar amb una intervenció mínima en celler. Així doncs, no s'utilitzen llevats, sucre, productes químics o control de temperatura en la vinificació, la qual cosa fa que el procés sigui el més natural possible.

Es treballa segons els principis biodinàmics seguint el calendari lunar per als treballs sobre el cep, i fem els nostres propis preparats (bonyiga, sílice, dent de lleó, camamilla, ortiga, escorça de roure, milfulles i valeriana). Apliquem compost dels nostres animals amb aportació de fem granges ecològiques si és necessari, tot el compost li apliquem els seus preparats.

Treballem també amb el preparat de Maria Thun i altres si son necessaris (dilucions de cendres per a plaga de conill, de cua de cavall antifúngic, preparat dels reis mags). Ens ajudem també de fitoteràpia com a aplicacions de cua de cavall, ortiga i consolda.

El treball en la vinya es fa tot a mà i, quan es requereix, amb l'ajuda de cavalls; 100% tracció animal.

En vinificació anem al límit i des de 2014 en el garatge del Mas del Serral fem vinificacions parcel·làries naturals de la vinya del Mas (Ancestral Xarel·lo), del Noguer (Xarel·lo blanc) i Terrasses del Serral (Bastard Negre ).

Selecció de raïm a la vinya. Un cop veremat derrapem i trepitgem lleugerament. Fermentació espontània amb llevats autòctons de lavinya en 3 botes obertes de 225 litres al garatge del Mas i un Qveri. La fermentació comença el 01/09 i acaba el 18/09, dia en quèsangrem. No prensem. Durant la fermentació fem lleugers pigeages per mullar el barret sense extreure massa taní. No controlem la temper-atura de fermentació, la temperatura no sobrepassa els 27ºC. Desprésdel descovat, omplim dues botes i el Qveri. Realitza la fermentació malolàctica naturalment. Fa la criança durant els mesos d’hivern, onel vi s’estabilitza. Embotellem el 9 de maig. No utilitzem cap additiuenològic en cap moment del procés.

nº ampolles: 1630

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2021