Bastard Negre de les Terrasses del Serral 2019

Bastard Negre de les Terrasses del Serral 2019

És un dels tres vins que van donar origen a la primera col·lecció de vins naturals del petit projecte Vins Pepe Raventós. 100% Bastard Negre de les Terrasses del Serral  al oest de la finca, amb ceps de més de 40 anys sobre un sòl calcari molt pobre. Vi negre fermentat en botes obertes. 

 

2019

Una excel·lent anyada molt sana amb un cicle més llarg i una maduració lenta.

La verema del 2019 va ser clàssica, mediterrània i fresca. Hem tingut una collita tardana, però al mateix temps extraordinàriament sana i saborosa. Va ser un any marcat pel clàssic clima mediterrani amb una tardor humida, una primavera fresca amb pluges ocasionals i un estiu sec i càlid. Amb un total de pluviometria de 556 mm. Primavera i anyada fresca provoca endarreriment del cicle i verema. Alta pluviometria de tardor i pluges puntuals ben caiguda de primavera provoca bon creixement vegetatiu de la planta. L’estiu va ser plujós i càlid: 111,7mm i temperatures màximes de 40ºC al juliol. Amb l'energia de la planta aguantem bé el cop de calor. Verema tardana de producció mitjana, raïm molt sana i concentrada. En resum, una excel·lent anyada amb un cicle més llarg i una maduració lenta: condicions ideals per a grans vins.

La verema del 2019 va ser clàssica, mediterrània i fresca. condicions ideals per a grans vins.

Els nostres sòls són calcaris. La primera capa està formada per arrels de fins a un metre que viuen en l'argila juntament amb els nutrients, la matèria orgànica i l'aigua. La segona capa és d'un metre de profunditat i aquí és on la planta es troba amb les argiles compactes, conegudes localment com a galera-roca, base calcària incrustada amb fòssils marins.

Les nostres varietats són Xarel·lo i Bastard Negre, una varietat ancestral que estem intentant recuperar.

Bastard Negre, dels Terrasses del Serral al oste de la finca, amb ceps de més de 40 anys en sòl calcar.

100% Bastard Negre Vinya plantada en sòl calcari, amb textura francoargilosa, molt poc profunds, any de plantació en 1974.

És un negre humit, balsàmic i espaiat. La varietat li aporta notes a tardor, bosc. Entrada agradable en boca, passeig elegant i fresc. Mitjana tanicidad.

La vinya es treballa sobre una base estrictament orgànica respectant el sòl, les vinyes i el seu ecosistema per a desenvolupar i mantenir un entorn equilibrat. Deixem cobertes vegetals espontànies i sembrades.

La màxima atenció va dirigida a les vinyes, fent un treball minuciós al llarg de tot l'any agrícola, com la poda en verd, la poda d'hivern, fer soldats... perquè l'aire circuli entre el raïm minimitzant l'inici de malalties; ja que una vegada el raïm han madurat de manera sana, el vi pot deixar-se desenvolupar amb una intervenció mínima en celler. Així doncs, no s'utilitzen llevats, sucre, productes químics o control de temperatura en la vinificació, la qual cosa fa que el procés sigui el més natural possible.

Es treballa segons els principis biodinàmics seguint el calendari lunar per als treballs sobre el cep, i fem els nostres propis preparats (bonyiga, sílice, dent de lleó, camamilla, ortiga, escorça de roure, milfulles i valeriana). Apliquem compost dels nostres animals amb aportació de fem granges ecològiques si és necessari, tot el compost li apliquem els seus preparats.

Treballem també amb el preparat de Maria Thun i altres si son necessaris (dilucions de cendres per a plaga de conill, de cua de cavall antifúngic, preparat dels reis mags). Ens ajudem també de fitoteràpia com a aplicacions de cua de cavall, ortiga i consolda.

El treball en la vinya es fa tot a mà i, quan es requereix, amb l'ajuda de cavalls; 100% tracció animal.

En vinificació anem al límit i des de 2014 en el garatge del Mas del Serral fem vinificacions parcel·làries naturals de la vinya del Mas (Ancestral Xarel·lo), del Noguer (Xarel·lo blanc) i Terrasses del Serral (Bastard Negre ).

Selecció de raïm a la vinya. Un cop veremat derrapem i trepitgem lleugerament. Fermentació espontània amb llevats autòctons de lavinya en 3 botes obertes de 225 litres al garatge del Mas i un Qveri. La fermentació comença el 01/09 i acaba el 18/09, dia en quèsangrem. No prensem. Durant la fermentació fem lleugers pigeages per mullar el barret sense extreure massa taní. No controlem la temper-atura de fermentació, la temperatura no sobrepassa els 27ºC. Desprésdel descovat, omplim dues botes i el Qveri. Realitza la fermentació malolàctica naturalment. Fa la criança durant els mesos d’hivern, on el vi s’estabilitza.  No utilitzem cap additiuenològic en cap moment del procés.

 

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2024