Isabel Negra 2017

Isabel Negra 2017

Isabel Negra – homenatge a aquesta dona clau en la nostra finca- va néixer desprès de la nostra experiència a Bordeus; amb el anys però ha passat a formar part de Vins Pepe Raventós.

La andada 2007 pertany a un hivern relativament càlid, pluges a la primavera i un estiu suau van fer que el cep fructifiqués amb força. L’escassetat d’aigua a l’estiu va provocar un estrès hídric que va avançar una setmana el cicle respecte als altres anys. Finalment, les pluges de principi d’agost van ajudar a que la planta continués tranquil·lament la maduració fins la verema.  Una andada extremadamente seca, templada i optima per una larga criança. Vins amb estructura i frescor per llargues criances.

Els nostres sòls són calcaris. La primera capa està formada per arrels de fins a un metre que viuen en l'argila juntament amb els nutrients, la matèria orgànica i l'aigua. La segona capa és d'un metre de profunditat i aquí és on la planta es troba amb les argiles compactes, conegudes localment com a galera-roca, base calcària incrustada amb fòssils marins.

Les nostres varietats són Xarel·lo i Bastard Negre, una varietat ancestral que estem intentant recuperar.

En vinificació anem al límit i des de 2014 en el garatge del Mas del Serral fem vinificacions parcel·làries naturals de la vinya del Mas (Ancestral Xarel·lo), del Noguer (Xarel·lo blanc) i Terrasses del Serral (Bastard Negre ).

Vinyes plantades l’any 1976 Vinyes de Cal Feset amb sòl calcari, amb textura argilenca, any de plantació: 1976.

Cupatge de 50% Sumoll i 50% Garnatxa Negra; varietats negres tradicionals de la zona.

La vinya es treballa sobre una base estrictament orgànica respectant el sòl, les vinyes i el seu ecosistema per a desenvolupar i mantenir un entorn equilibrat. Deixem cobertes vegetals espontànies i sembrades.

La màxima atenció va dirigida a les vinyes, fent un treball minuciós al llarg de tot l'any agrícola, com la poda en verd, la poda d'hivern, fer soldats... perquè l'aire circuli entre el raïm minimitzant l'inici de malalties; ja que una vegada el raïm han madurat de manera sana, el vi pot deixar-se desenvolupar amb una intervenció mínima en celler. Així doncs, no s'utilitzen llevats, sucre, productes químics o control de temperatura en la vinificació, la qual cosa fa que el procés sigui el més natural possible.

Es treballa segons els principis biodinàmics seguint el calendari lunar per als treballs sobre el cep, i fem els nostres propis preparats (bonyiga, sílice, dent de lleó, camamilla, ortiga, escorça de roure, milfulles i valeriana). Apliquem compost dels nostres animals amb aportació de fem granges ecològiques si és necessari, tot el compost li apliquem els seus preparats.

Treballem també amb el preparat de Maria Thun i altres si son necessaris (dilucions de cendres per a plaga de conill, de cua de cavall antifúngic, preparat dels reis mags). Ens ajudem també de fitoteràpia com a aplicacions de cua de cavall, ortiga i consolda.

El treball en la vinya es fa tot a mà i, quan es requereix, amb l'ajuda de cavalls; 100% tracció animal.

Collit a caixes de 15 kgs. El raïm era sa i concentrat degut a la sequera durant tot el cicle. Derrapat i trepitjat lleugerament. Fermentació espontània amb llevats autòctons de la vinya durant 15 dies perseparat amb les seves pells en Inox i Anfores. Durant la fermentació fem lleugers pigeages per mullar el barret sense extreure massa taní. Sangrat sense premsar la pasta. Fermentació malolactica espontàniaen inox. Seguidament criança de 8 mesos en barrica. Embotellati criança de mínim 8 mesos en ampolla. No filtrades ni estabilitzades. Utilitzem baixa dosis de sulfits.

 

 

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2021