Malvasia de Sitges Vinya de la Plana 2021

Malvasia de Sitges Vinya de la Plana 2021

Nou 100% Malvasía de Sitges, recuperant aquesta varietat local a la Vinya de la Plana amb sòl calcari, amb textura argilosaAny de plantació: 2018, formació royat i una superfície de 1,40 ha.

 

83.94 € 68.60 € 83.94 € 68.60 € (%)
ESGOTAT

L’anyada 2021 va se extremadament seca i temperada. Després d’una anyada 2020 amb record de pluviometria,el cicle va començar amb les reserves d’aigua dels sòls ben plenes.

Tot el cicle va ser escàs de pluja i les temperatures habituals,amb un hivern fred i primavera temperada sense onades de calor.

Les reserves del cicle anterior i la bona estructura dels sòls van ajudar a que les plantes tinguessin una bona boratada i un bon desenvolupament vegetatiu sense cap pressió de fongs. L’onada de calor va arribar a inicis d’estiu i es va allargar el mesde juliol. Vam tenir una baixada de producció degut la sequera, una verema sana i concentrada. Durant tot l’any agrícola vam tenir una alta pluviometria de 326 mm(la mitjana dels últims 20 anys és de 517,8 mm. La temperatura mitjana va ser de 15,2 °C, similar a la mitjana dels últims 20 anys).

 

Parcel·la única triada per Pepe Raventós l'any 2020 per elaborar el seu vi blanc monovarietal. Amb terres calcàries de textura argilosa, on l'any 2018 es van plantar ceps en formació en royat només amb la varietat autòctona Malvasia de Sitges.

Amb una superfície de 1,40 ha. La seva orientació nord-est li proporciona llargues hores de sol. Amb una producció mitjana per hectàrea de 3.700 kg.

La vinya es treballa sobre una base estrictament orgànica respectant el sòl, les vinyes i el seu ecosistema per a desenvolupar i mantenir un entorn equilibrat. Deixem cobertes vegetals espontànies i sembrades.

La màxima atenció va dirigida a les vinyes, fent un treball minuciós al llarg de tot l'any agrícola, com la poda en verd, la poda d'hivern, fer soldats... perquè l'aire circuli entre el raïm minimitzant l'inici de malalties; ja que una vegada el raïm han madurat de manera sana, el vi pot deixar-se desenvolupar amb una intervenció mínima en celler. Així doncs, no s'utilitzen llevats, sucre, productes químics o control de temperatura en la vinificació, la qual cosa fa que el procés sigui el més natural possible.

Es treballa segons els principis biodinàmics seguint el calendari lunar per als treballs sobre el cep, i fem els nostres propis preparats (bonyiga, sílice, dent de lleó, camamilla, ortiga, escorça de roure, milfulles i valeriana). Apliquem compost dels nostres animals amb aportació de fem granges ecològiques si és necessari, tot el compost li apliquem els seus preparats.

Treballem també amb el preparat de Maria Thun i altres si son necessaris (dilucions de cendres per a plaga de conill, de cua de cavall antifúngic, preparat dels reis mags). Ens ajudem també de fitoteràpia com a aplicacions de cua de cavall, ortiga i consolda.

El treball en la vinya es fa tot a mà i, quan es requereix, amb l'ajuda de cavalls; 100% tracció animal.

Verema manual el 7 de setembre en caixes de 15 kg. Vam fer una selecció de raïm a la vinya. Entrada directa a premses. Premsat de raïm sencer amb un 50% de rendiment. Lleuger desfangat. Ferment- ació espontània amb llevats autòctons de la vinya al garatge del Mas amb diposit de ciment. Controlem la temperatura entre 18 i 20 °C.

Les fermentacions van durar 17 dies. Va criar 9 mesos sobre les seves lies on el vi s’estabilitza lleugerament i guanya volum. No estabilitzem ni filtrem. Vam embotellar el 30 d’agost del 2022. Mantenim el vi en ampolla mínim 9 mesos. No utilitzem cap additiu enològic en cap moment del procés.

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2024