Xarel·lo Vinya del Noguer 2018

Xarel·lo Vinya del Noguer 2018

100% xarel·lo de la Vinya del Noguer Alt, ubicada just a sobre del Mas del Serral. Els ceps d’aquesta parcel·la tenen 50 anys. El sols son calcaris amb textura argilosa. El vi fermenta en ciment i ceràmica. Número d’ ampolles 1.415.

ANYADA 2018

L’anyada 2018 va començar amb una tardor més seca i freda de l’habitual. Amb l’arribada de l’hivern també va arribar la pluja. Durant els mesos d’hivern van ploure 216 mm ( la mitjana dels últims 25 anys  és inferior a 100 mm). Degut al fred d’aquest període la brotada va ser tardana.

La primavera va seguir sent molt plujosa, van ploure 212 mm, fet que va provocar la recuperació de la planta, un bon creixement vegetatiu i una alta pressió de fongs, sobretot de míldiu. Just en floració, el període més sensible pel míldiu i oïdi, va ploure cada dia. Treballant amb fitoteràpia, lluita biològica i molt baixes dosis de coure vam aconseguir controlar els fongs.

A l’agost, vam tenir les màximes temperatures històriques a la finca, arribant a 40ºC el dia 4 d’agost. Aquest fet va provocar que el cicle s’avancés algun dia. Durant la verema la temperatura va ser més aviat fresca i vam tenir 4 dies de pluja. Vam realitzar una selecció de raïm a la vinya molt rigorosa.

Durant tot l’any agrícola vam tenir una alta pluviometria de 654.9 mm (la mitjana dels últims 20 anys és de 517.8 mm i la dels darrers 3 anys de sequera és de 387.8 mm). La temperatura mitjana va ser de 15.2 ºC, similar a la mitjana dels últims 20 anys.

Els nostres sòls són calcaris. La primera capa està formada per arrels de fins a un metre que viuen en l'argila juntament amb els nutrients, la matèria orgànica i l'aigua. La segona capa és d'un metre de profunditat i aquí és on la planta es troba amb les argiles compactes, conegudes localment com a galera-roca, base calcària incrustada amb fòssils marins.

Les nostres varietats són Xarel·lo i Bastard Negre, una varietat ancestral que estem intentant recuperar.

Xarel·lo: de la Vinya del Noguer Alt, situada per sobre del Mas del Serral; els ceps d'aquesta parcel·la tenen gairebé 50 anys i els sòls són calcaris.

Varietat 100% Xarel·lo. Vinya plantada en sòl calcari, amb textura argilenca l’any 1970.

És un vi rodó, envolvent, salí i fresc. La varietat li dóna un ventall ampli de matisos aromàtic des de anisados, herbes mediterrànies, fumats, fruita e iodats.

La vinya es treballa sobre una base estrictament orgànica respectant el sòl, les vinyes i el seu ecosistema per a desenvolupar i mantenir un entorn equilibrat. Deixem cobertes vegetals espontànies i sembrades.

La màxima atenció va dirigida a les vinyes, fent un treball minuciós al llarg de tot l'any agrícola, com la poda en verd, la poda d'hivern, fer soldats... perquè l'aire circuli entre el raïm minimitzant l'inici de malalties; ja que una vegada el raïm han madurat de manera sana, el vi pot deixar-se desenvolupar amb una intervenció mínima en celler. Així doncs, no s'utilitzen llevats, sucre, productes químics o control de temperatura en la vinificació, la qual cosa fa que el procés sigui el més natural possible.

Es treballa segons els principis biodinàmics seguint el calendari lunar per als treballs sobre el cep, i fem els nostres propis preparats (bonyiga, sílice, dent de lleó, camamilla, ortiga, escorça de roure, milfulles i valeriana). Apliquem compost dels nostres animals amb aportació de fem granges ecològiques si és necessari, tot el compost li apliquem els seus preparats.

Treballem també amb el preparat de Maria Thun i altres si son necessaris (dilucions de cendres per a plaga de conill, de cua de cavall antifúngic, preparat dels reis mags). Ens ajudem també de fitoteràpia com a aplicacions de cua de cavall, ortiga i consolda.

El treball en la vinya es fa tot a mà i, quan es requereix, amb l'ajuda de cavalls; 100% tracció animal.

Verema manual el 14 de setembre en caixes de 15 kgs. Vam fer una selecció de raïm a la vinya. Entrada directa a premses. Premsat de raïm sencer amb un 50% de rendiment. Lleuger desfangat. Fermentació espontània amb llevats autòctons de la vinya al garatge del Mas. Controlem la temperatura entre 18 i 20 ºC en un fudre de roure francès de 1.600 litres. Les fermentacions van durar 18 dies. Va criar 6 mesos sobre les seves lies on el vi s’estabilitza lleugerament i guanya volum. No estabilitzem ni filtrem. Vam embotellar el 29 d’abril 2019.

Mantenim el vi en ampolla mínim 6 mesos. No utilitzem cap additiu enològic en cap moment del procés.

nº ampolles: 1.415

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2021