Xarel·lo Vinya del Noguer 2019

Xarel·lo Vinya del Noguer 2019

100% xarel·lo de la Vinya del Noguer Alt, ubicada just a sobre del Mas del Serral. Els ceps d’aquesta parcel·la tenen 50 anys. El sols son calcaris amb textura argilosa. El vi fermenta en ciment i ceràmica. 

ESGOTAT

Una excel·lent anyada molt sana amb un cicle més llarg i una maduració lenta 

La verema del 2019 va ser clàssica, mediterrània i fresca. Hem tingut una collita tardana, però al mateix temps extraordinàriament sana i saborosa. Va ser un any marcat pel clàssic clima mediterrani amb una tardor humida, una primavera fresca amb pluges ocasionals i un estiu sec i càlid. Amb un total de pluviometria de 556 mm.  Primavera i anyada fresca provoca endarreriment del cicle i verema.

Alta pluviometria de tardor i pluges puntuals ben caiguda de primavera provoca bon creixement vegetatiu de la planta. L’estiu va ser plujós i càlid: 111,7mm i temperatures màximes de 40ºC al juliol. Amb l'energia de la planta aguantem bé el cop de calor. Verema tardana de producció mitjana, raïm molt sana i concentrada. En resum, una excel·lent anyada amb un cicle més llarg i una maduració lenta: condicions ideals per a grans vins.

Els nostres sòls són calcaris. La primera capa està formada per arrels de fins a un metre que viuen en l'argila juntament amb els nutrients, la matèria orgànica i l'aigua. La segona capa és d'un metre de profunditat i aquí és on la planta es troba amb les argiles compactes, conegudes localment com a galera-roca, base calcària incrustada amb fòssils marins.

Les nostres varietats són Xarel·lo i Bastard Negre, una varietat ancestral que estem intentant recuperar.

Xarel·lo: de la Vinya del Noguer Alt, situada per sobre del Mas del Serral; els ceps d'aquesta parcel·la tenen gairebé 50 anys i els sòls són calcaris.

Varietat 100% Xarel·lo. Vinya plantada en sòl calcari, amb textura argilenca l’any 1970.

És un vi rodó, envolvent, salí i fresc. La varietat li dóna un ventall ampli de matisos aromàtic des de anisados, herbes mediterrànies, fumats, fruita e iodats.

La vinya es treballa sobre una base estrictament orgànica respectant el sòl, les vinyes i el seu ecosistema per a desenvolupar i mantenir un entorn equilibrat. Deixem cobertes vegetals espontànies i sembrades.

La màxima atenció va dirigida a les vinyes, fent un treball minuciós al llarg de tot l'any agrícola, com la poda en verd, la poda d'hivern, fer soldats... perquè l'aire circuli entre el raïm minimitzant l'inici de malalties; ja que una vegada el raïm han madurat de manera sana, el vi pot deixar-se desenvolupar amb una intervenció mínima en celler. Així doncs, no s'utilitzen llevats, sucre, productes químics o control de temperatura en la vinificació, la qual cosa fa que el procés sigui el més natural possible.

Es treballa segons els principis biodinàmics seguint el calendari lunar per als treballs sobre el cep, i fem els nostres propis preparats (bonyiga, sílice, dent de lleó, camamilla, ortiga, escorça de roure, milfulles i valeriana). Apliquem compost dels nostres animals amb aportació de fem granges ecològiques si és necessari, tot el compost li apliquem els seus preparats.

Treballem també amb el preparat de Maria Thun i altres si son necessaris (dilucions de cendres per a plaga de conill, de cua de cavall antifúngic, preparat dels reis mags). Ens ajudem també de fitoteràpia com a aplicacions de cua de cavall, ortiga i consolda.

El treball en la vinya es fa tot a mà i, quan es requereix, amb l'ajuda de cavalls; 100% tracció animal.

Verema manual el 14 de setembre en caixes de 15 kgs. Vam fer una selecció de raïm a la vinya. Entrada directa a premses. Premsat de raïm sencer amb un 50% de rendiment. Lleuger desfangat. Fermentació espontània amb llevats autòctons de la vinya al garatge del Mas. Controlem la temperatura entre 18 i 20 ºC en un fudre de roure francès de 1.600 litres. Les fermentacions van durar 18 dies. Va criar 6 mesos sobre les seves lies on el vi s’estabilitza lleugerament i guanya volum. No estabilitzem ni filtrem. 

Mantenim el vi en ampolla mínim 6 mesos. No utilitzem cap additiu enològic en cap moment del procés.

 

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2022