Xarel·lo Vinya del Noguer 2021

Xarel·lo Vinya del Noguer 2021

100% xarel·lo de la Vinya del Noguer Alt, ubicada just a sobre del Mas del Serral. Els ceps d’aquesta parcel·la tenen 50 anys. El sols son calcaris amb textura argilosa. El vi fermenta en ciment i ceràmica. 

ESGOTAT

ANYADA 2021

Extremadament seca i temperada.

Després d’una anyada 2020 amb record de pluviometria, el cicle va començar amb les reserves d’aigua dels sòls ben plenes.

Tot el cicle va ser escàs de pluja i les temperatures habituals, amb un hivern fred i primavera temperada sense onades de calor.

Les reserves del cicle anterior i la bona estructura dels sòls van ajudar a que les plantes tinguessin una bona boratada i un bon desenvolupament vegetatiu sense cap pressió de fongs. L’onada de calor va arribar a inicis d’estiu i es va allargar el mes de juliol. Vam tenir una baixada de producció degut la sequera, una verema sana i concentrada. Durant tot l’any agrícola vam tenir una alta pluviometria de 326  mm (la mitjana dels últims 20 anys és de 517,8 mm. La temperatura  mitjana va ser de 15,2 °C, similar a la mitjana dels últims 20 anys).

 

Comencem cicle amb sòls plens d'aigua que va ajudar a un bon desenvolupament planta. Verema clàssica i excepcional.

2021 HARVEST

Extremely dry and warm.

The 2021 vintage was extremely dry and temperate. After a 2020 vintage with a memory of rainfall, the cycle began with full soil water reserves. The entire cycle saw little rain and normal temperatures, with a cold winter and mild spring without heat waves. The reserves from the previous cycle and the good structure of the soils helped the plants to have a good borade and a good vegetative development without any pressure from fungi. The heat wave arrived at the beginning of summer and lasted into July. We had a drop in production due to the drought, a healthy and concentrated harvest. Throughout the agricultural year we had a high rainfall of 326 mm (the average of the last 20 years is 517.8 mm. The average temperature was 15.2 °C, similar to the average of the last 20 years). 

Let's start cycle with soils full of water that helped to a good plant development. Classic and exceptional vintage.

La vinya es treballa sobre una base estrictament orgànica respectant el sòl, les vinyes i el seu ecosistema per a desenvolupar i mantenir un entorn equilibrat. Deixem cobertes vegetals espontànies i sembrades.

La màxima atenció va dirigida a les vinyes, fent un treball minuciós al llarg de tot l'any agrícola, com la poda en verd, la poda d'hivern, fer soldats... perquè l'aire circuli entre el raïm minimitzant l'inici de malalties; ja que una vegada el raïm han madurat de manera sana, el vi pot deixar-se desenvolupar amb una intervenció mínima en celler. Així doncs, no s'utilitzen llevats, sucre, productes químics o control de temperatura en la vinificació, la qual cosa fa que el procés sigui el més natural possible.

Es treballa segons els principis biodinàmics seguint el calendari lunar per als treballs sobre el cep, i fem els nostres propis preparats (bonyiga, sílice, dent de lleó, camamilla, ortiga, escorça de roure, milfulles i valeriana). Apliquem compost dels nostres animals amb aportació de fem granges ecològiques si és necessari, tot el compost li apliquem els seus preparats.

Treballem també amb el preparat de Maria Thun i altres si son necessaris (dilucions de cendres per a plaga de conill, de cua de cavall antifúngic, preparat dels reis mags). Ens ajudem també de fitoteràpia com a aplicacions de cua de cavall, ortiga i consolda.

El treball en la vinya es fa tot a mà i, quan es requereix, amb l'ajuda de cavalls; 100% tracció animal.

Verema manual el 14 de setembre en caixes de 15 kgs. Vam fer una selecció de raïm a la vinya. Entrada directa a premses. Premsat de raïm sencer amb un 50% de rendiment. Lleuger desfangat. Fermentació espontània amb llevats autòctons de la vinya al garatge del Mas. Controlem la temperatura entre 18 i 20 ºC en un fudre de roure francès de 1.600 litres. Les fermentacions van durar 18 dies. Va criar 6 mesos sobre les seves lies on el vi s’estabilitza lleugerament i guanya volum. No estabilitzem ni filtrem. 

Mantenim el vi en ampolla mínim 6 mesos. No utilitzem cap additiu enològic en cap moment del procés.

 

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2024