Blanc de Blancs 2020

Blanc de Blancs 2020

Blanc de Blancs és un escumós marcat per la tipicitat de la seva procedència, la Vinya del Llac, una vinya de més de quaranta anys, que ens permet obtenir un escumós estructurat, fresc i complex.

ANYADA 2020

Verema de molt baixa producció per culpa de les fortes pluges.


Hi va haver forts temporals a la tardor i hivern que a la Conca del Riu Anoia ens van donar una bona pluja per omplir els terres i no va fer danys materials. Però la primavera va continuar sent molt plujosa, i la pressió de míldiu no es va poder controlar, amb unes pèrdues entre un 50 i 70% de la producció segons la parcel·la. Gràcies a tècniques d'agricultura biodinàmica i fitoteràpia, les pèrdues no van ser pitjors. Tot i això, a la zona la mitjana de pèrdua de producció va ser d'un 70%.
La pluviometria va estar per sobre de la mitjana amb 743mm i la temperatura mitjana ha estat càlida de 14.5ºC,1ºC superior a la mitjana.
Una verema que recordarem sempre com la verema del silenci -que va acompanyar la terrible pandèmia-. El míldiu la va convertir en una de les veremes més buscades a la Conca del riu Anoia.
Tot i les dificultats de l'anyada, el raïm mostrava un bon equilibri, bona concertació i molt bona acidesa.


"Malgrat això, el 2020 farem poc, però excel·lent vi; L'escassetat d'aquesta anyada i la bona qualitat dels vins pot fer que es converteixi en l'anyada més buscada!" Pepe Raventós

 

TRES VARIETATS BLANQUES AUTÒCTONES MÉS LA NOVA INCORPORACIÓ DE LA MALVASIA DE SITGES

La Vinya del Llac és una vinya amb orientació nord, sòls argilosos que alliberen l'aigua lentament al llarg de tot el cicle vegetatiu, i on, en profunditat, hi trobem la roca mare calcària, amb còdols incrustats, que limiten la reserva hídrica, aportant més estructura al raïm d'aquesta parcel·la insígnia. La influència del llac en aquesta simbòlica vinya tempera les condicions climàtiques, evita cops de calor i afavoreix una maduració llarga. 

La gran novetat d’aquest any és la incorporació de la Malvasia de Sitges en el cupatge del Blanc de Blancs.

La malvasia de Sitges és una varietat quasi desapareguda, que hem recuperat a la nostra finca. Amb 1,5 Ha a la nostra vinya de la Plana. Així, per seguir innovant amb els nostres escumosos, vam decidir incorporar al Blanc de Blancs la Malvasia de Sitges, una varietat complicada en viticultura però una joia en vinificació, ja que té una acidesa natural molt elevada, així actua com acidificant natural, també ens dóna volum, té bona maduració i és intensa i complexa aromàticament.

 Així us presentem un Blanc de Blancs amb un 5% de Malvasia de Sitges, i la resta amb les varietats autòctones tradicionals; Macabeu, Xarel·lo i Parellada.

40% Xarel·lo: Plantat en vas i emparrat entre 1974 i 1990.

39% Macabeu: Plantat en vas i emparrat entre 1982 i 2000.

15% Parellada:  Plantat en vas entre 1969 i 1989.

6% Malvasia de Sitges

Viticultura biodinàmica. Vinya amb cobertes vegetals espontànies, que donen biodiversitat, fertilitat i vida al sòl. Hi aportem fems dels nostres animals, compostats a l’hivern. Fem la poda curta en vas. Ús d’infusions de plantes com fitoteràpia per minimitzar l’ús de coure i sofre. Control de lobesia botrana per confusió sexual. Control de baies i controls de maduració abans de la verema. Verema manual.

Entrada per gravetat al celler. En cada etapa, atmosfera controlada amb neu carbònica. Premsat lent a baixes pressions. Desfangat estàtic a baixes temperatures. Primera fermentació en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada, separant varietats i tipus de sòls. assemblatge, segona fermentació en ampolla i criança mínima de 18 mesos en posició de rima. No afegim licor d’expedició. Data de desgorjat indicada a la contra etiqueta.

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2022