Blanc de Blancs 2022

Blanc de Blancs 2022

Blanc de Blancs és un escumós marcat per la tipicitat de la seva procedència, la Vinya del Llac, una vinya de més de quaranta anys, que ens permet obtenir un escumós estructurat, fresc i complex.

ANYADA 2022

Un any càlid  sec, amb un raïm molt sa.

Un any càlid, amb forta sequera, que ens va portar molt baixes produccions i raïm saníssim, per l'escassa pressió de fongs. Un any en què la sequera ha estat la protagonista del cicle vitícola (357 mm de pluviometria, quan la mitjana són 520mm). Això ha provocat que els raïms no es desenvolupin com altres anys i la planta no ha produït tant de fruit a causa de la manca d'aigua, comportant unes pèrdues d'aproximadament el 20%. Les parcel·les amb més hores de sol han estat les més castigades. Anys extrems ens donen uns raïms molt concertats que mantenen un equilibri molt bo d’acidesa: acidesa molt alta en plana maduració.

Verema avançada a causa de la llarga onada de calor. Baixada de producció sobre el 20%, però un raïm molt sa.

 

TRES VARIETATS BLANQUES AUTÒCTONES MÉS LA NOVA INCORPORACIÓ DE LA MALVASIA DE SITGES

La Vinya del Llac és una vinya amb orientació nord, sòls argilosos que alliberen l'aigua lentament al llarg de tot el cicle vegetatiu, i on, en profunditat, hi trobem la roca mare calcària, amb còdols incrustats, que limiten la reserva hídrica, aportant més estructura al raïm d'aquesta parcel·la insígnia. La influència del llac en aquesta simbòlica vinya tempera les condicions climàtiques, evita cops de calor i afavoreix una maduració llarga. 

La gran novetat d’aquest any és la incorporació de la Malvasia de Sitges en el cupatge del Blanc de Blancs.

La malvasia de Sitges és una varietat quasi desapareguda, que hem recuperat a la nostra finca. Amb 1,5 Ha a la nostra vinya de la Plana. Així, per seguir innovant amb els nostres escumosos, vam decidir incorporar al Blanc de Blancs la Malvasia de Sitges, una varietat complicada en viticultura però una joia en vinificació, ja que té una acidesa natural molt elevada, així actua com acidificant natural, també ens dóna volum, té bona maduració i és intensa i complexa aromàticament.

 Així us presentem un Blanc de Blancs amb un 5% de Malvasia de Sitges, i la resta amb les varietats autòctones tradicionals; Macabeu, Xarel·lo i Parellada.

40% Xarel·lo: Plantat en vas i emparrat entre 1974 i 1990.

39% Macabeu: Plantat en vas i emparrat entre 1982 i 2000.

15% Parellada:  Plantat en vas entre 1969 i 1989.

6% Malvasia de Sitges

Viticultura biodinàmica. Vinya amb cobertes vegetals espontànies, que donen biodiversitat, fertilitat i vida al sòl. Hi aportem fems dels nostres animals, compostats a l’hivern. Fem la poda curta en vas. Ús d’infusions de plantes com fitoteràpia per minimitzar l’ús de coure i sofre. Control de lobesia botrana per confusió sexual. Control de baies i controls de maduració abans de la verema. Verema manual.

Entrada per gravetat al celler. En cada etapa, atmosfera controlada amb neu carbònica. Premsat lent a baixes pressions. Desfangat estàtic a baixes temperatures. Primera fermentació en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada, separant varietats i tipus de sòls. assemblatge, segona fermentació en ampolla i criança mínima de 18 mesos en posició de rima. No afegim licor d’expedició. Data de desgorjat indicada a la contra etiqueta.

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2024