De la Finca 2020

De la Finca prové d'una de les nostres vinyes més històriques, plantada en vas el 1964: la Vinya dels Fòssils.

ANYADA 2020

Verema de molt baixa producció per culpa de les fortes pluges. Hi va haver forts temporals a la tardor i hivern que a la Conca del Riu Anoia ens van donar una bona pluja per omplir els terres i nova fer danys materials.

Però la primavera va continuar sent molt plujosa, i la pressió de míldiu no es va poder controlar, amb unes pèrdues entre un 50 i 70% de la producció segons la parcel·la. Gràcies a tècniques d'agricultura biodinàmica i fitoteràpia, les pèrdues no van ser pitjors. Tot i això, a la zona la mitjana de pèrdua de producció va ser d'un 70%. La pluviometria va estar per sobre de la mitjana amb 743mm i la temperatura mitjana ha estat càlida de 14.5ºC,1ºC superior a la mitjana. Una verema que recordarem sempre com la verema del silenci -que va acompanyar la terrible pandèmia-. El míldiu la va convertir en una de les veremes més buscades a la Conca del riu Anoia. Tot i les dificultats de l'anyada, el raïm mostrava un bon equilibri, bona concertació i molt bona acidesa.

"Malgrat això, el 2020 farem poc, però excel·lent vi; L'escassetat d'aquesta anyada i la bona qualitat dels vins pot fer que es converteixi en l'anyada més buscada!" Pepe Raventós

MACABEU, XAREL·LO I PARELLADA
Les plantes de la Vinya dels Fòssils procedeixen de la selecció massal que va portar a terme Manuel Raventós Domènech el 1888. Creador de la fórmula de l'escumós del Penedès en combinar les tres varietats autòctones, Macabeu, Xarel·lo i Parellada, Manuel Raventós també va experimentar amb la plantació de petites parcel·les per separat: d'aquelles que els ceps donaven millor raïm, en seleccionava els sarments per a noves plantacions.

 Xarel·lo: En vas des de 1964 i emparrat al 2002

 Macabeu: Emparrat des de 1994.

 Parellada: En vas des de 1984.

ALTA EXPRESSIÓ SALINA
Situada a les terrasses més altes del riu Anoia, la Vinya dels Fòssils té un sòl marí amb una alta presència de fòssils, cosa que caracteritza l'estructura i la composició edafològica d'aquesta vinya. Els carbonats són el component que aporta la principal font de tipicitat a aquest escumós d'alta expressió salina. Un escumós amb identitat i personalitat úniques.

 

Viticultura biodinàmica. Vinya amb cobertes vegetals espontànies, que donen biodiversitat, fertilitat i vida al sòl. Hi aportem fems dels nostres animals, compostats a l’hivern. Fem la poda curta en vas. Ús d’infusions de plantes com fitoteràpia per minimitzar l’ús de coure i sofre. Control de lobesia botrana per confusió sexual. Control de baies i controls de maduració abans de la verema. Verema manual.

Entrada per gravetat al celler. En cada etapa, atmosfera controlada amb neu carbònica. Premsat lent a baixes pressions. Desfangat estàtic a baixes temperatures. Primera fermentació en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada, separant varietats i tipus de sòls. assemblatge, segona fermentació en ampolla i criança mínima de 30 mesos en posició de rima. No afegim licor d’expedició. Data de desgorjat indicada a la contra etiqueta.

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2023