De Nit 2021

“Buscant el color vaig trobar el Monestrell del Serral oest, que ens aporta complexitat sense perdre frescor” - Pepe Raventós

ANYADA 2021

Extremadament seca i temperada.

Després d’una anyada 2020 amb record de pluviometria, el cicle va començar amb les reserves d’aigua dels sòls ben plenes.

Tot el cicle va ser escàs de pluja i les temperatures habituals, amb un hivern fred i primavera temperada sense onades de calor.

Les reserves del cicle anterior i la bona estructura dels sòls van ajudar a que les plantes tinguessin una bona boratada i un bon desenvolupament vegetatiu sense cap pressió de fongs. L’onada de calor va arribar a inicis d’estiu i es va allargar el mes de juliol. Vam tenir una baixada de producció degut la sequera, una verema sana i concentrada. Durant tot l’any agrícola vam tenir una alta pluviometria de 326  mm (la mitjana dels últims 20 anys és de 517,8 mm. La temperatura  mitjana va ser de 15,2 °C, similar a la mitjana dels últims 20 anys).

 

Comencem cicle amb sòls plens d'aigua que va ajudar a un bon desenvolupament planta. Verema clàssica i excepcional.

PARCEL·LA DE MONESTRELL
Les vinyes de la Barbera, la Plana i el Viader tenen sòls profunds de textura franco-argilosa que ens donen frescor i elegància. La parcel·la del Monestrell, situada a les terrasses del Serral, marca amb la seva personalitat el De Nit.

40% Xarel·lo:  Plantat en vas i emparrat entre 1974 i 1990.
 
39% Macabeu: Plantat en vas i emparrat entre 1982 i 2000.
 
15% Parellada:  Plantat en vas entre 1969 i 1989.
 
6% Monastrell: Plantat en vas el 1974.

Viticultura biodinàmica. Vinya amb cobertes vegetals espontànies, que donen biodiversitat, fertilitat i vida al sòl. Hi aportem fems dels nostres animals, compostats a l’hivern. Fem la poda curta en vas. Ús d’infusions de plantes com fitoteràpia per minimitzar l’ús de coure i sofre. Control de lobesia botrana per confusió sexual. Control de baies i controls de maduració abans de la verema. Verema manual.

Entrada per gravetat al celler. En cada etapa, atmosfera controlada amb neu carbònica. Premsat lent a baixes pressions. Desfangat estàtic a baixes temperatures. Primera fermentació en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada, separant varietats i tipus de sòls. assemblatge, segona fermentació en ampolla i criança mínima de 18 mesos en posició de rima. No afegim licor d’expedició. Data de desgorjat indicada a la contra etiqueta.

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2023