De Nit 2022

“Buscant el color vaig trobar el Monestrell del Serral oest, que ens aporta complexitat sense perdre frescor” - Pepe Raventós

ANYADA 2022

Un any càlid  sec, amb un raïm molt sa.

Un any càlid, amb forta sequera, que ens va portar molt baixes produccions i raïm saníssim, per l'escassa pressió de fongs. Un any en què la sequera ha estat la protagonista del cicle vitícola (357 mm de pluviometria, quan la mitjana són 520mm). Això ha provocat que els raïms no es desenvolupin com altres anys i la planta no ha produït tant de fruit a causa de la manca d'aigua, comportant unes pèrdues d'aproximadament el 20%. Les parcel·les amb més hores de sol han estat les més castigades. Anys extrems ens donen uns raïms molt concertats que mantenen un equilibri molt bo d’acidesa: acidesa molt alta en plana maduració.

Verema avançada a causa de la llarga onada de calor. Baixada de producció sobre el 20%, però un raïm molt sa.

 

PARCEL·LA DE MONESTRELL
Les vinyes de la Barbera, la Plana i el Viader tenen sòls profunds de textura franco-argilosa que ens donen frescor i elegància. La parcel·la del Monestrell, situada a les terrasses del Serral, marca amb la seva personalitat el De Nit.

40% Xarel·lo:  Plantat en vas i emparrat entre 1974 i 1990.
 
39% Macabeu: Plantat en vas i emparrat entre 1982 i 2000.
 
15% Parellada:  Plantat en vas entre 1969 i 1989.
 
6% Monastrell: Plantat en vas el 1974.

Viticultura biodinàmica. Vinya amb cobertes vegetals espontànies, que donen biodiversitat, fertilitat i vida al sòl. Hi aportem fems dels nostres animals, compostats a l’hivern. Fem la poda curta en vas. Ús d’infusions de plantes com fitoteràpia per minimitzar l’ús de coure i sofre. Control de lobesia botrana per confusió sexual. Control de baies i controls de maduració abans de la verema. Verema manual.

Entrada per gravetat al celler. En cada etapa, atmosfera controlada amb neu carbònica. Premsat lent a baixes pressions. Desfangat estàtic a baixes temperatures. Primera fermentació en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada, separant varietats i tipus de sòls. assemblatge, segona fermentació en ampolla i criança mínima de 18 mesos en posició de rima. No afegim licor d’expedició. Data de desgorjat indicada a la contra etiqueta.

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2024