Manuel Raventós Negra 2016

Selecció personal que fa Manuel Raventós dels millors vins de l’anyada.

ANYADA 2016

Anyada sorprenent: la més Baixa pluviometria des de que en tenim dades (1950) i magnífics equilibris

Després d’una anyada 2015 extremadament seca, el cicle va continuar amb una tardor i hivern amb baixíssimes pluviometries de 115 L/m2 (la mitjana dels últims 20 és de 276 L/m2). La temperatura en aquest període va ser temperada cap a lleugerament càlida. La primera gelada va ser el 22 de novembre provocant la caiguda de les fulles. La brotada va començar el 22 de març. El cicle va seguir sent extremadament sec, 126 L/m2 de pluja fins a inici de verema (la mitjana dels últims 20 anys és de 182 L/m2), fet que va provocar que el desenvolupament vegetatiu de la planta fos irregular. Les borrasques passaven pel costat de la finca i les poques pluges ajudaven a refrescar la planta. L’autoregulació del cep va fer que la brima fos alta i els grans de raïm tinguessin un baix pes, fent que hi hagués una gran caiguda de la producció. No vam tenir problemes de malalties fúngiques. La pluja del 22 de juliol de 38 L/m2 va fer canviar la cara a la vinya i tenir una millor maduració del raïm. La verema va tenir una qualitat sorprenent i uns equilibris molt bons de sucres, acidesa i estructura degut a la concentració del raïm per la falta d’aigua. Les produccions van ser baixíssimes. Les varietats que es van adaptar millor a la sequera van ser la Xarel·lo i la Sumoll.

 

Durant l’any agrícola vàrem tenir una extrema sequera amb una pluviometria de 283,5 L/m2 (la mitjana dels últims 20 anys és de 521 L/ m2) i la temperatura mitjana va ser de 15,4 ºC (la mitjana dels últims 20 anys és de 15,2 ºC)

 

Verema sorprenent en quant a qualitat; tenint equilibris molt bons de sucre, acidesa i estructura degut a la concentració del raïm per falta d’aigua. Les produccions van ser molt baixes, les més baixes de la historia de la finca.

 

CUPATGE PERSONAL
Manuel Raventós Negra, descendent de Josep Maria Raventós i Blanc és la selecció personal que fa Manuel Raventós dels millors vins de l'anyada. És el seu cupatge personal. Un escumós d'autor. Per als amants dels vins frescos, amb acidesa, estructura i volum, tens en boca, bombolla fina i aromes de torrats i mantega. Color or.

Un escumós que, pel seu caràcter excepcional, s'embotella només en les anyades més especials.

Cupatge: 70% Xarel·lo, 30% Macabeu

Viticultura biodinàmica. Vinya amb cobertes vegetals espontànies, que donen biodiversitat, fertilitat i vida al sòl. Hi aportem fems dels nostres animals, compostats a l’hivern. Fem la poda curta en vas. Ús d’infusions de plantes com fitoteràpia per minimitzar l’ús de coure i sofre. Control de lobesia botrana per confusió sexual. Control de baies i controls de maduració abans de la verema. Verema manual.

Els sis anys de criança en posició de rima li aporten un color or pujat i una meravellosa estructura en boca, a més d'una textura sedosa envolvent amb un final llarg i amarg propi dels vins de la Conca del riu Anoia.

Els vins que Manuel Raventós ha seleccionat per a aquesta anyada han estat la Macabeu i el Xarel·lo de diferents parcel·les de la finca;  varietats que ens permen llargues criances dels nostres vins escumosos.

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2024