Textures de Pedra 2016

Textures de Pedra 2016

És l'exploració de tres varietats locals negres: Xarel·lo vermell, Bastard negre i Sumoll. Textures de Pedra és un Blanc de Negres concentrat en boca i amb gran potencial per a l'envelliment.

COLLITA 2016

Anyada sorprenent: la més Baixa pluviometria des de que en tenim dades (1950) i magnífics equilibris.

Després d’una anyada 2015 extremadament seca, el cicle va continuar amb una tardor i hivern amb baixíssimes pluviometries de 115 L/m2 (la mitjana dels últims 20 és de 276 L/m2). La temperatura en aquest període va ser temperada cap a lleugerament càlida. La primera gelada va ser el 22 de novembre provocant la caiguda de les fulles. La brotada va començar el 22 de març. El cicle va seguir sent extremadament sec, 126 L/m2 de pluja fins a inici de verema (la mitjana dels últims 20 anys és de 182 L/m2), fet que va provocar que el desenvolupament vegetatiu de la planta fos irregular. Les borrasques passaven pel costat de la finca i les poques pluges ajudaven a refrescar la planta. L’autoregulació del cep va fer que la brima fos alta i els grans de raïm tinguessin un baix pes, fent que hi hagués una gran caiguda de la producció. No vam tenir problemes de malalties fúngiques. La pluja del 22 de juliol de 38 L/m2 va fer canviar la cara a la vinya i tenir una millor maduració del raïm. La verema va tenir una qualitat sorprenent i uns equilibris molt bons de sucres, acidesa i estructura degut a la concentració del raïm per la falta d’aigua. Les produccions van ser baixíssimes. Les varietats que es van adaptar millor a la sequera van ser la Xarel·lo i la Sumoll.

Durant l’any agrícola vàrem tenir una extrema sequera amb una pluviometria de 283,5 L/m2 (la mitjana dels últims 20 anys és de 521 L/ m2) i la temperatura mitjana va ser de 15,4 ºC (la mitjana dels últims 20 anys és de 15,2 ºC)

Verema sorprenent en quant a qualitat; tenint equilibris molt bons de sucre, acidesa i estructura degut a la concentració del raïm per falta d’aigua. Les produccions van ser molt baixes, les més baixes de la historia de la finca.

SÒLS PEDREGOSOS
Màxima expressió de les varietats mediterrànies, del clima penedesenc i d'un sòl pedregós, i el resultat d'una llarga criança sobre lies.
Textures de Pedra rep el seu nom per la vinya d’on prové, la Vinya Més Alta, situada dalt del cim del Turó del Serral, l’altitud màxima de la nostra finca, on els sòls mostren una textura pedregosa. La geologia d’aquestes parcel·les fa que les arrels del ceps hagin d’anar a capes molt més profundes per buscar-hi l’aigua (son sòls menys frescos), i això ens dóna un raïm que afavoreix l’elaboració de vins més concentrats, amb més estructura.

25% Bastard negre: Plantat en vas al 1974.

50% Xarel·lo vermell:Plantat emparrat al 2002.

25% Sumoll:Plantat en vas al 1957.

BASTARD NEGRE
La Bastard negre és una varietat autòctona recentment descoberta a la nostra finca. Fins l'estiu del 2015 estava identificada com a Monestrell, però quan la vam sotmetre a proves d'ADN es va confirmar que es tractava d'un raïm local molt més atípic i en desús: el Bastard negre. En tast, aquesta varietat és rústica i d'alta acidesa, molt ben adaptada a la nostra zona, i aporta a Textures de Pedra força i potència, a més de densitat i textura en boca, reforçant-ne el to daurat i donant-li volum i tensió.

Viticultura biodinàmica. Vinya amb cobertes vegetals espontànies, que donen biodiversitat, fertilitat i vida al sòl. Hi aportem fems dels nostres animals, compostats a l’hivern. Fem la poda curta en vas. Ús d’infusions de plantes com fitoteràpia per minimitzar l’ús de coure i sofre. Control de lobesia botrana per confusió sexual. Control de baies i controls de maduració abans de la verema. Verema manual.

Entrada per gravetat al celler. En cada etapa, atmosfera controlada amb neu carbònica. Premsat lent a baixes pressions. Desfangat estàtic a baixes temperatures. Primera fermentació en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada, separant varietats i tipus de sòls. assemblatge, segona fermentació en ampolla i criança mínima de 48 mesos en posició de rima. No afegim licor d’expedició. Data de desgorjat indicada a la contra etiqueta.

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2021