Textures de Pedra 2017

És l'exploració de tres varietats locals negres: Xarel·lo vermell, Bastard negre i Sumoll. Textures de Pedra és un Blanc de Negres concentrat en boca i amb gran potencial per a l'envelliment.

ESGOTAT

COLLITA 2017

Anyada de contrastos, plujosa fins a la brotació i dura degut a la sequera fins el final cicle. Verema de molt baixa producció però la planta ha recuperat l’energia pel seu bon desenvolupament vegetatiu

 Després d’una anyada 2016 amb la menor pluviometria registrada durant els últims 50 anys (283.5 mm) van arribar una tardor i un hivern esperançadors amb 320.8 mm de pluja. Desembre i gener van ser més aviat freds. Març i abril amb 124 mm de pluviometria van ajudar a la planta a tenir un bon desenvolupament vegetatiu. El dia 21 d’abril vam tenir una gelada en què vam perdre el 5% de producció a la Plana i a el Llac, però no va afectar la vinya del Noguer. Després van arribar uns mesos durs de sequera fins la verema. Des d’inicis de maig a inicis de verema només van ploure 4 dies entre 10 i 15 mm, seguit de dies de vent.

La pluja del 8 d’agost va donar energia als xarel·los pel final de la maduració. El cicle vegetatiu va ser curt i vam començar la verema més aviat que mai. La verema de la finca la vam acabar el 30 d’agost amb el xarel·lo de la vinya del Noguer. Va ser sana amb vins concentrats, rodons i amb bona acidesa. La planta s’ha recuperat de l’anyada 2016 i presenta un bon vigor per la nova campanya.

Durant l’any agrícola hem tingut una pluviometria de 448 l/m2 (la mitjana 20 anys és de 525 L/m2) i la temperatura mitjana ha estat de 15,5 ºC (mitjana és de 15.2 ºC).

Verema de contrastos: vins concentrats rodons i amb bona acidesa. La planta aconsegueix recuperar-se de la sequera de l’anyada 2016.

SÒLS PEDREGOSOS
Màxima expressió de les varietats mediterrànies, del clima penedesenc i d'un sòl pedregós, i el resultat d'una llarga criança sobre lies.
Textures de Pedra rep el seu nom per la vinya d’on prové, la Vinya Més Alta, situada dalt del cim del Turó del Serral, l’altitud màxima de la nostra finca, on els sòls mostren una textura pedregosa. La geologia d’aquestes parcel·les fa que les arrels del ceps hagin d’anar a capes molt més profundes per buscar-hi l’aigua (son sòls menys frescos), i això ens dóna un raïm que afavoreix l’elaboració de vins més concentrats, amb més estructura.

25% Bastard negre: Plantat en vas al 1974.

50% Xarel·lo vermell:Plantat emparrat al 2002.

25% Sumoll:Plantat en vas al 1957.

BASTARD NEGRE
La Bastard negre és una varietat autòctona recentment descoberta a la nostra finca. Fins l'estiu del 2015 estava identificada com a Monestrell, però quan la vam sotmetre a proves d'ADN es va confirmar que es tractava d'un raïm local molt més atípic i en desús: el Bastard negre. En tast, aquesta varietat és rústica i d'alta acidesa, molt ben adaptada a la nostra zona, i aporta a Textures de Pedra força i potència, a més de densitat i textura en boca, reforçant-ne el to daurat i donant-li volum i tensió.

Viticultura biodinàmica. Vinya amb cobertes vegetals espontànies, que donen biodiversitat, fertilitat i vida al sòl. Hi aportem fems dels nostres animals, compostats a l’hivern. Fem la poda curta en vas. Ús d’infusions de plantes com fitoteràpia per minimitzar l’ús de coure i sofre. Control de lobesia botrana per confusió sexual. Control de baies i controls de maduració abans de la verema. Verema manual.

Entrada per gravetat al celler. En cada etapa, atmosfera controlada amb neu carbònica. Premsat lent a baixes pressions. Desfangat estàtic a baixes temperatures. Primera fermentació en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada, separant varietats i tipus de sòls. assemblatge, segona fermentació en ampolla i criança mínima de 48 mesos en posició de rima. No afegim licor d’expedició. Data de desgorjat indicada a la contra etiqueta.

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2022