Xarel·lo 2023

Xarel·lo 2023

Xarel·lo pur.
Vi natural mediterrani.

 

COLLITA 2023

La anyada 2023: Concentració i frescor. Tenim un molt bon equilibri entre maduresa y frescor. En aquest momento els vins, son expresius amb notes de fruites de fermentació que aviat es desenvoluparan cap a aromes més característics del terrny i la varietat.

Després dos anyades de sequera, el cicle va seguir amb una tardor extremadament seca, on els sòls no van poder-se omplir d’aigua. La tardor va ser càlida i el període d’agostament es va allargar fins el desembre, tot i que moltes fulles van caure degut a la falta d’aigua.

Als mesos de gener i febrer, la planta va poder tenir un bon repòs hivernal en el període de poda. Tot i això, va ser un hivern extremadament sec, per damunt del ja de per sí sec hivern mediterrani.

L’inici de primavera va seguir sense pluges. L’extrema sequera va afectar la finca, el bosc i les vinyes i va provocar un fort atac del cabirol, que es van arribar a menjar un 90% dels brots, provocant una pèrdua de producció d’entre el 60 i el 80%. Les pluges de finals de maig i principis de primavera van permetre una forta rebrotada de la vinya i un bon desenvolupament vegetatiu dels ceps vells més arrelats en profunditat. En canvi, les vinyes recent plantades van tenir un desenvolupament lent.

Estiu sec (amb alguna pluja puntual) i extremadament càlid, on es va arribar a 40ºC encara en període de verol. Malgrat això, algunes pluges puntuals van ajudar a un bon desenvolupament del raïm.

La verema la vam començar el dia  el 6 de setembre a la finca. El raïm va ser extremadament sa, amb uns bons equilibris de grau i acidesa degut a la concentració, amb entrada voluminosa, pas fresc i llarg.

 

Finca únicament plantada amb varietats autòctones.

Els sòls de la finca es desenvolupen sobre materials rogencs, ocres i marronosos que corresponen a la Formació Montmell; la qual està composta per sediments formats fa entre 110 i 113 M d’anys del període del Cretaci; un dels pocs sòls que es desenvolupen sobre materials vermells del Cretaci Superior de les Serralades Costaneres Catalanes, especialment rics en fòssils marins.

Recuperació de 20 Ha de vinya amb una edat mitjana de 50 anys

Ferm Compromís per recuperar varietats autòctones parellada, macabeu, sumoll, garnatxa i xarel·lo per tots els nostres vins.

100% Xarel·lo pur. Vi mediterrani natural.

La varietat que millor representa el Penedès, que ens mostra millor el nostre terrer, varietat tímida amb molts matisos aromàtics que sorprenen amb el temps. Vinificat sense intervenció, sense criança, ens dóna l'expressió més sincera de la varietat. Notes de plantes mediterrànies aromàtiques, gust d'anís, fruites i flors blanques; en boca és estructurat, glicèric, fresc i amb un toc carecterístico amarg

El nostre projecte es basa en el respecte a l'entorn, la vinificació natural i la biodinàmica

El nostre cultiu és 100% orgànici biodinàmic.

Les vinyes de Can Sumoi es van cobrir amb adob natural, es van treballar amb mans expertes i acurades, es van recuperar, per l’elaboració de vins naturals d’altitud; fent també gestió forestal i de la fauna per recuperar la biodiversitat.


Els vins de Can Sumoi van néixer el 2017.

Vinyes amb cobertes vegetals espontànies, que donen biodiversitat, fertilitat i vida a la terra. Fem la poda en vas. Ús d'infusions de plantes com fitoteràpia per minimitzar la utilització de coure i sofre. Control de lobesia botrana per confusió sexual. Control de baixes i controls de maduració previs a la verema. Verema manual i tot premsat en el celler.

 Treball en equip amb agricultors locals, certificats orgànics.

El nostre comés a Can Sumoi és l’elaboració de vins naturals d’altitud amb la mínima intervenció possible en tots els processos de viticultura i vinificació. Verema manual i tot premsat al celler.

Elaboració de vins purs seguint el protocol de mínima intervenció, sense aditius enològics ni sulfits. Llevats autòctons.

Vols saber -ho tot sobre els nostres vins i escumosos, els seus orígens i els protagonistes que hi ha darrera de cada projecte?

© Raventós i Blanc SA, 2024