More

La veremaRecollir el fruit de l’esforç de tot l’any


Durant la maduració anem tastant els raïms i fent controls per tal de determinar el millor moment per començar la verema, que s’allargarà d’agost a setembre.
La verema a la finca es fa de manera manual, realitzant una selecció del raïm a la vinya, que sempre és collit amb cubells i transportat en remolcs petits. La proximitat del celler fa que el raïm pugui ser transportat en el mateix moment de forma ràpida i segura. Així arriba sencer al celler, cosa que evita l’oxidació del most.
El premsat és a baixa pressió, i aquest primer most de més qualitat és el que utilitzem per als nostres vins. Treballem sempre en ambient inert per mantenir la màxima expressió de la fruita.

Desfangat i fermentacionsIntentem respectar el màxim possible el most per treure’n el millor


Realitzem el “desfangat” estàtic per netejar el most; aquest és el procés de neteja més respectuós. Seguidament, fem la fermentació alcohòlica a temperatura controlada de 17 a 20 ºC en dipòsits d'acer inoxidable. Vinifiquem les diferents parcel·les per separat.
Un cop acabada la fermentació alcohòlica, mantenim els vins amb les lies i realitzem “battonage” dins els dipòsits.

CupatgesLa clau: utilitzar varietats autòctones


L’experiència centenària a la nostra finca, els seus sòls, els mesoclimes i la utilització de varietats tradicionals, fan que ja inclús abans de la verema sapiguem a quin vi anirà destinada cada parcel·la.
Un cop acabada la fermentació realitzem el tast dels vins per trobar-hi el potencial i l’expressió de l’anyada, sempre lligada al nostre terrer.
A Raventós i Blanc només tenim varietats autòctones; varietats que amb el pas del temps i de les generacions s’han adaptat perfectament al nostre terrer i a la nostra climatologia.
L’any 2011 vam començar a arrencar les varietats foranes i, en l’actualitat, només hi tenim Xarel·lo, Macabeu, Parellada, Monestrell, Bastard negre, Sumoll i Xarel·lo vermell.

Llargues criancesPer expressar millor les característiques del terrer


El tiratge i la segona fermentació els fem seguint el mètode tradicional.
Amb criances mínimes de 18 mesos sobre lies, aconseguim arrodonir els vins perquè expressin al cent per cent les característiques salines i minerals del nostre terrer i perdin els desequilibris de la joventut. Durant aquesta criança, les bombolles s’afinen i s’integren al vi, sent més petites i agradables, i també es produeix la autòlisi dels llevats, que aporten diferents molècules que donen cremositat i volum als escumosos.

Pupitres i aclarit manualLa importància dels últims passos


Per últim, fem l’aclarit manual en pupitres, realitzant el remogut de les ampolles durant uns 20 dies. Seguidament, duem a terme el desgorj i l’expedició de l’escumós.
Els nostres escumosos de més criança són “no-dosage” i als de 18 mesos hi podem afegir fins a un màxim de 5 g/l de sucre.

Descobreix més sobre Raventós i Blanc!


T'expliquem les anècdotes i novetats que passen a cada racó de la finca.
Des del celler fins a la granja.

Subscriu-te

Si vols viure el dia a dia a la finca
Segueix-nos a @raventosiblanc