Descobreix més sobre Raventós i Blanc!
T'expliquem les anècdotes i novetats que passen a cada racó de la finca.
Des del celler fins a la granja.
Si vols viure el dia a dia a la finca
Segueix-nos a @raventosiblanc
Durant la maduració anem tastant els raïms i fent controls per tal de determinar el millor moment per començar la verema, que s’allargarà d’agost a setembre.
La verema a la finca es fa de manera manual, realitzant una selecció del raïm a la vinya, que sempre és collit amb cubells i transportat en remolcs petits. La proximitat del celler fa que el raïm pugui ser transportat en el mateix moment de forma ràpida i segura. Així arriba sencer al celler, cosa que evita l’oxidació del most.
El premsat és a baixa pressió, i aquest primer most de més qualitat és el que utilitzem per als nostres vins. Treballem sempre en ambient inert per mantenir la màxima expressió de la fruita.
Realitzem el “desfangat” estàtic per netejar el most; aquest és el procés de neteja més respectuós. Seguidament, fem la fermentació alcohòlica a temperatura controlada de 17 a 20 ºC en dipòsits d'acer inoxidable. Vinifiquem les diferents parcel·les per separat.
Un cop acabada la fermentació alcohòlica, mantenim els vins amb les lies i realitzem “battonage” dins els dipòsits.
L’experiència centenària a la nostra finca, els seus sòls, els mesoclimes i la utilització de varietats tradicionals, fan que ja inclús abans de la verema sapiguem a quin vi anirà destinada cada parcel·la.
Un cop acabada la fermentació realitzem el tast dels vins per trobar-hi el potencial i l’expressió de l’anyada, sempre lligada al nostre terrer.
A Raventós i Blanc només tenim varietats autòctones; varietats que amb el pas del temps i de les generacions s’han adaptat perfectament al nostre terrer i a la nostra climatologia.
L’any 2011 vam començar a arrencar les varietats foranes i, en l’actualitat, només hi tenim Xarel·lo, Macabeu, Parellada, Monestrell, Bastard negre, Sumoll i Xarel·lo vermell.
El tiratge i la segona fermentació els fem seguint el mètode tradicional.
Amb criances mínimes de 18 mesos sobre lies, aconseguim arrodonir els vins perquè expressin al cent per cent les característiques salines i minerals del nostre terrer i perdin els desequilibris de la joventut. Durant aquesta criança, les bombolles s’afinen i s’integren al vi, sent més petites i agradables, i també es produeix la autòlisi dels llevats, que aporten diferents molècules que donen cremositat i volum als escumosos.
Per últim, fem l’aclarit manual en pupitres, realitzant el remogut de les ampolles durant uns 20 dies. Seguidament, duem a terme el desgorj i l’expedició de l’escumós.
Els nostres escumosos de més criança són “no-dosage” i als de 18 mesos hi podem afegir fins a un màxim de 5 g/l de sucre.