De la Finca

2016

De la Finca prové d'una de les nostres vinyes més històriques, plantada en vas el 1964: la Vinya dels Fòssils.
De la Finca

Collita 2016


Després d’una anyada 2015 extremadament seca, el cicle va continuar amb una tardor i hivern amb baixíssimes pluviometries de 115 L/m2 (la mitjana dels últims 20 és de 276 L/m2). La temperatura en aquest període va ser temperada cap a lleugerament càlida. La primera gelada va ser el 22 de novembre provocant la caiguda de les fulles. La brotada va començar el 22 de març. El cicle va seguir sent extremadament sec, 126 L/m2 de pluja fins a inici de verema (la mitjana dels últims 20 anys és de 182 L/m2), fet que va provocar que el desenvolupament vegetatiu de la planta fos irregular. Les borrasques passaven pel costat de la finca i les poques pluges ajudaven a refrescar la planta. L’autoregulació del cep va fer que la brima fos alta i els grans de raïm tinguessin un baix pes, fent que hi hagués una gran caiguda de la producció. No vam tenir problemes de malalties fúngiques. La pluja del 22 de juliol de 38 L/m2 va fer canviar la cara a la vinya i tenir una millor maduració del raïm. La verema va tenir una qualitat sorprenent i uns equilibris molt bons de sucres, acidesa i estructura degut a la concentració del raïm per la falta d’aigua. Les produccions van ser baixíssimes. Les varietats que es van adaptar millor a la sequera van ser la Xarel·lo i la Sumoll.
 
Durant l’any agrícola vàrem tenir una extrema sequera amb una pluviometria de 283,5 L/m2 (la mitjana dels últims 20 anys és de 521 L/ m2) i la temperatura mitjana va ser de 15,4 ºC (la mitjana dels últims 20 anys és de 15,2 ºC).

Alta expressió salina


Situada a les terrasses més altes del riu Anoia, la Vinya dels Fòssils té un sòl marí amb una alta presència de fòssils, cosa que caracteritza l'estructura i la composició edafològica d'aquesta vinya. Els carbonats són el component que aporta la principal font de tipicitat a aquest escumós d'alta expressió salina. Un escumós amb identitat i personalitat úniques.

(+) Veure apartat viticultura

Macabeu, Xarel·lo i Parellada


Les plantes de la Vinya dels Fòssils procedeixen de la selecció massal que va portar a terme Manuel Raventós Domènech el 1888. Creador de la fórmula de l'escumós del Penedès en combinar les tres varietats autòctones, Macabeu, Xarel·lo i Parellada, Manuel Raventós també va experimentar amb la plantació de petites parcel·les per separat: d'aquelles que els ceps donaven millor raïm, en seleccionava els sarments per a noves plantacions.

Mapa interactiu de
De la Finca
2016


Xarel·loVeremat a partir del 30 d'agost. En vas des de 1964 i emparrat al 2002
MacabeuVeremat a partir del 24 d’agost. Emparrat des de 1994.
ParelladaVeremat a partir del 5 de setembre. En vas des de 1984.

Xarel·lo

Varietat autòctona que ocupa el 50 per cent de tota la finca. És la primera a brotar, té el cicle més llarg de totes les nostres varietats, i arriba a la verema amb el millor equilibri sucre-acidesa-intensitat. És el nostre segell d'identitat, la varietat que ens permet les llargues criances dels nostres vins escumosos, gràcies al seu bon comportament agrícola i al potencial gustatiu i aromàtic que presenta.

Macabeu

Varietat delicada i molt versàtil que necessita una viticultura de màxima precisió per aconseguir-ne la millor expressió. De cicle curt, es la primera varietat veremada a la finca. Una mateixa varietat dins una mateixa finca, que segons la seva situació ens dóna dues expressions diametralment diferents gràcies a l'orientació, al sòl i al material vegetal.

Parellada

Varietat mitjanament vigorosa, rústica però alhora sensible a les pluges durant la maduració i amb la qual acabem sempre la verema de blancs. Varietat autòctona molt adaptada a les zones altes del Penedès. La Parellada de la nostra finca ens aporta delicadesa als nostres escumosos.

Fitxa producte

Els altres vins escumosos


Descobreix més sobre Raventós i Blanc!


T'expliquem les anècdotes i novetats que passen a cada racó de la finca.
Des del celler fins a la granja.

Subscriu-te

Si vols viure el dia a dia a la finca
Segueix-nos a @raventosiblanc