Textures de Pedra

2016

És l'exploració de tres varietats locals negres: Xarel·lo vermell, Bastard negre i Sumoll. Textures de Pedra és un Blanc de Negres concentrat en boca i amb gran potencial per a l'envelliment.
Textures de Pedra
11.200 botelles

Sòls pedregosos


Màxima expressió de les varietats mediterrànies, del clima penedesenc i d'un sòl pedregós, i el resultat d'una llarga criança sobre lies.

Textures de Pedra rep el seu nom per la vinya d’on prové, la Vinya Més Alta, situada dalt del cim del Turó del Serral, l’altitud màxima de la nostra finca, on els sòls mostren una textura pedregosa. La geologia d’aquestes parcel·les fa que les arrels del ceps hagin d’anar a capes molt més profundes per buscar-hi l’aigua (son sòls menys frescos), i això ens dóna un raïm que afavoreix l’elaboració de vins més concentrats, amb més estructura.

Bastard negre


La Bastard negre és una varietat autòctona recentment descoberta a la nostra finca. Fins l'estiu del 2015 estava identificada com a Monestrell, però quan la vam sotmetre a proves d'ADN es va confirmar que es tractava d'un raïm local molt més atípic i en desús: el Bastard negre. En tast, aquesta varietat és rústica i d'alta acidesa, molt ben adaptada a la nostra zona, i aporta a Textures de Pedra força i potència, a més de densitat i textura en boca, reforçant-ne el to daurat i donant-li volum i tensió.

Collita 2016


Després d’una anyada 2015 extremadament seca, el cicle va continuar amb una tardor i hivern amb baixíssimes pluviometries de 115 L/m2 (la mitjana dels últims 20 és de 276 L/m2).

La temperatura en aquest període va ser temperada cap a lleugerament càlida. La primera gelada va ser el 22 de novembre provocant la caiguda de les fulles. La brotada va començar el 22 de març. El cicle va seguir sent extremadament sec, 126 L/m2 de pluja fins a inici de verema (la mitjana dels últims 20 anys és de 182 L/m2), fet que va provocar que el desenvolupament vegetatiu de la planta fos irregular. Les borrasques passaven pel costat de la finca i les poques pluges ajudaven a refrescar la planta. L’autoregulació del cep va fer que la brima fos alta i els grans de raïm tinguessin un baix pes, fent que hi hagués una gran caiguda de la producció.

No vam tenir problemes de malalties fúngiques. La pluja del 22 de juliol de 38 L/m2 va fer canviar la cara a la vinya i tenir una millor maduració del raïm. La verema va tenir una qualitat sorprenent i uns equilibris molt bons de sucres, acidesa i estructura degut a la concentració del raïm per la falta d’aigua.

Les produccions van ser baixíssimes. Les varietats que es van adaptar millor a la sequera van ser la Xarel·lo i la Sumoll.

 

Durant l’any agrícola vàrem tenir una extrema sequera amb una pluviometria de 283,5 L/m2 (la mitjana dels últims 20 anys és de 521 L/ m2) i la temperatura mitjana va ser de 15,4 ºC (la mitjana dels últims 20 anys és de 15,2 ºC).

Mapa interactiu de
Textures de Pedra
2016


Bastard negreVeremat a partir del 25 d'agost. En vas al 1974.
Xarel·lo vermellVeremat a partir del 31 d'agost. Emparrat al 2002.
SumollVeremat a partir del 25 d'agost. En vas al 1957.

Bastard negre

És la varietat negra que històricament predominava a la finca. Que no cal confondre amb el Bastardo Atlàntic. El Bastard prové segurament del Bastardo Nero plantat a Sardenya, i que es va anar estenent per la península fins a La Rioja on s’anomena Graciano.
La nostra vinya de Bastard negre es va plantar el 1974, i el material vegetal és una selecció massal de la finca. És una varietat que manté molt bé l’acidesa, de pH baixos, i és interessantíssima per a l’elaboració de vins escumosos de llarga criança si es vinifica com a blanc de negres.

Xarel·lo vermell

Germana de la Xarel·lo i gairebé desapareguda, és una varietat de pell rosada, rústica en agricultura i de lenta maduració, que conserva molt bé l’acidesa i permet elaborar vins frescos, voluminosos i estructurats com a base per als escumosos de llarga criança.

Sumoll

Varietat autòctona negra, gairebé desapareguda i que estem recuperant. Complicada en treballs agrícoles, mitjanament vigorosa i d'alta producció s'adapta a la perfecció al nostre clima mediterrani. Els seus vins solen ser de baixa intensitat colorant, frescos i rústics. Vinificats com a blanc de negre ens dona vins amb bona estructura, elegants, baix pH i una acidesa magnífica per als escumosos de llarga criança.

Fitxa producte

Els altres vins escumosos


Descobreix més sobre Raventós i Blanc!


T'expliquem les anècdotes i novetats que passen a cada racó de la finca.
Des del celler fins a la granja.

Subscriu-te

Si vols viure el dia a dia a la finca
Segueix-nos a @raventosiblanc