Descobreix més sobre Raventós i Blanc!
T'expliquem les anècdotes i novetats que passen a cada racó de la finca.
Des del celler fins a la granja.
Si vols viure el dia a dia a la finca
Segueix-nos a @raventosiblanc
Per documents històrics de Can Codorníu sabem que l’any 1497 els nostres avantpassats ja conreaven la vinya per al consum propi i l’elaboració de most per al comerç. El que representa, possiblement, la més llarga tradició vitivinícola documentada en mans de la mateixa família a Europa. Al centre d’aquesta finca, es troba el nostre celler.
Fou Josep Raventós Fatjó qui, arran d’un viatge a la Xampanya, l’any 1872 va elaborar el primer vi escumós amb segona fermentació en ampolla, sempre amb raïms autòctons de la nostra finca.
A finals del segle XIX, 1888, Manuel Raventós Domènech va establir el cupatge de l’escumós del Penedès només amb varietats autòctones: Macabeu, Xarel·lo i Parellada, cupatge encara avui vigent. També va dedicar els seus esforços en seleccionar els millors exemplars d’aquestes varietats autòctones, posant les bases de les vinyes que avui lliuren els nostres vins.
Sens dubte, una de les figures més influents del darrer segle fou Josep Maria Raventós i Blanc, Hereu de la Finca Raventós i de Can Codorníu; responsable de l’expansió de Codorníu els anys seixanta, impulsor i creador de la DO Cava; somiava amb un vi escumós de màxima qualitat. Incansable treballador pel prestigi del cava i fundador, l’any 1986, del celler Josep Maria Raventós i Blanc, situat en el centre d’aquesta finca històrica amb el somni de recuperar la vinculació entre home i natura, i apostar per uns escumosos de màxima qualitat.
L’any 1986, Manuel Raventós i Negra va fer el primer cava de finca.
Timeline de la nostra història
La granja familiar on avui neixen els nostres vins pertany, des del 1497, a la família Raventós.
Propietari de vinyes, va ser un pioner en l’elaboració de vins. Del seu testament se n’extrau la importància del celler, les màquines i els instruments dedicats a la viticultura.
El 1658 es casa amb Miquel Raventós i canvia el cognom de la família propietària de la finca de Can Codorníu.
Va ser el creador del primer escumós de mètode tradicional a Espanya, elaborat amb raïms autòctons de la nostra finca, per a competir amb els vins més prestigiosos del món.
Va establir el cupatge de l’escumós del Penedès només amb varietats autòctones: Macabeu, Xarel·lo i Parellada, cupatge encara avui vigent. També va dedicar els seus esforços a seleccionar els millors exemplars d’aquestes varietats autòctones, posant les bases de les vinyes que avui lliuren els nostres vins.
Gestiona la finca Raventós i la societat Codorníu durant un llarg període de crisi nacional i internacional.
Sens dubte, una de les figures més influents del darrer segle. Hereu de la finca Raventós i de Can Codorníu, fou el responsable de l’expansió de Codorníu en els anys seixanta i l’impulsor i creador de la DO Cava. Treballador incansable pel prestigi del cava, somiava amb un vi escumós de màxima qualitat, i l’any 1986 va fundar el celler Raventós i Blanc, on es va fer el primer cava de finca, amb l’anhel de recuperar la vinculació entre l’home i la natura.
Juntament amb el seu pare, funda les caves Raventós i Blanc, que s’inauguren pocs dies després de la mort del patriarca. Des dels inicis ha lluitat per fer realitat el somni d'aconseguir un vi escumós de mètode tradicional de qualitat i amb la personalitat única de la nostra regió. També ha estat el creador del primer cava de finca, amb el primer cupatge de Raventós i Blanc.
S’incorpora a Raventós i Blanc. Vint-i-unena generació de viticultors a la finca Raventós. Incansable, lluitador, somiador i visionari; com el seus avantpassats creu en un vi escumós de primera qualitat elaborat a partir de raïms d’aquesta finca.
Isabel Negra, vídua de Josep Maria Raventós i Blanc, va viure durant més de cinquanta anys amb els seus onze fills a la casa pairal de Can Codorníu. Dona enèrgica i matriarca de la família, continuà vivint a la casa de Puig i Cadafalch desprès de la mort del seu marit.
Tot i tenir més de noranta anys d’edat, cada dijous puja a Sant Sadurní d’Anoia a passejar per les vinyes, passar estones amb el seu fill, nét i besnéts, i a comprar –com sempre ha fet– al mercat local.
Manuel Raventós i el seu fill Pepe Raventós fa més de quinze anys que treballen junts la terra dels seus avantpassats, fent una viticultura acurada i amb un somni comú: que els escumosos d’aquesta zona geogràfica siguin reconeguts com uns dels millors del món i com els més minerals.
Perquè estem convençuts de poder oferir al món quelcom únic, un dels vins escumosos més minerals del món, treballem i ambicionem la creació d’una nova Denominació d’Origen que delimiti una zona concreta i exigeixi uns requisits vitivinícoles específics. Per això vam començar a denominar els nostres vins escumosos Conca del riu Anoia, amb el somni de crear en un futur una nova DO d’escumosos de la màxima qualitat al món.
El juliol del 2016, Pepe Raventós torna amb la seva família a viure a la finca. Al cap de més de vint anys, des que el 1994 Raventós i Blanc va haver de vendre la casa pairal de Can Codorníu que havia passat a l’hereu generació rere generació, Pepe Raventós torna a viure a la històrica finca familiar.
“Volia tornar a casa, a la meva terra, a tocar allò veritable i a treballar a la vinya”.