More

L'hereu de la finca Raventós i de can Codorníu


Coincidint amb els anys de més expansió, va dirigir Codorníu durant quaranta anys

President del Consell Regulador del Cava, impulsor i creador de la DO Cava, i alcalde de Sant Sadurní d’Anoia. La seva tasca incansable a favor del prestigi, la qualitat i la personalitat pròpia dels caves catalans és un llegat de valor incalculable. Deixa Codorníu l’any 1982, però, com a hereu, manté la casa de Can Codorníu i la finca.

L’any 1986 funda Raventós i Blanc, per fer realitat el seu somni d’un escumós de finca, amb la tipicitat de la zona i per competir amb els millors del món

LideratgeAmb 27 anys, va assumir la direcció de Codorníu, S. A. el 1949


Llicenciat en Ciències Químiques per l’Institut Químic de Sarrià, és fill de Manuel Raventós i Fatjó i Montserrat Blanc, i el gran de sis germans i, per tant, hereu de Can Codorníu i de la finca Raventós. Durant quaranta anys va guiar l’expansió de la marca. Fou pioner en la mecanització del procés de producció, el qual va aconseguir harmonitzar amb el mètode “champenoise” i una obsessió pel prestigi i la qualitat dels caves, seguint el model dels productors de la Borgonya, la Xampanya i Bordeus.

CompromísLa seva preocupació pel prestigi del cava va anar més enllà de la seva tasca a Codorníu


Des del Sindicat Nacional de la Vinya fins a la Unió de Criadors i Elaboradors de Vins Escumosos (UCEVE, precursora de l’Institut del Cava), va lluitar per integrar el viticultor i l’elaborador, treballant per un raïm de qualitat i una viticultura rendible. Va treballar incansablement per l’elaboració d’un cava de qualitat i l’augment del seu prestigi i personalitat al món.
Com a President del Consell Regulador del Cava; i vocal de l’OIV (Organització Internacional de la Vinya i el Vi), va dedicar una gran quantitat d’energia al sector del cava; aconseguint l’aprovació de la denominació d'origen a la CEE l’Abril de 1985.

ValentiaVisqué una època de gran intensitat, amb una guerra civil i l’expansió del sector del cava


Unes fortes tensions familiars i professionals van fer que decidís renunciar, l’any 1982, als seus càrrecs directius però sense abandonar la casa pairal ni la finca de Can Codorníu, que continuà sent 100% de la seva propietat.
Des d’aquell moment, i amb l’ajuda del seu fill Manuel Raventós, va començar a treballar en la construcció d'un nou celler, situat a la finca centenària de la família Raventós, amb la visió de fer un cava que apostés per la qualitat sobre la quantitat i pogués competir, sense complexes, amb els grans escumosos de la Xampanya.

Inici d’un nou projecteAmb aquesta missió, el 4 de març del 1986, va fundar Raventós i Blanc i va decidir el primer cupatge


Pocs dies més tard, el 12 de març del mateix any, i abans de la inauguració del celler, un atac de cor durant un viatge a Nova Zelanda, va acabar amb la seva vida. El llegat de Raventós i Blanc passava així a les mans de Manuel Raventós, amb el compromís i el repte de materialitzar l’ideal del seu pare.
Pocs mesos després naixia un nou cava, un cava que portaria el seu nom. És un cava elegant, sènior, nascut del més íntim subsòl de les seves vinyes. És la seva herència: el cava Josep Maria Raventós i Blanc.

Descobreix més sobre Raventós i Blanc!


T'expliquem les anècdotes i novetats que passen a cada racó de la finca.
Des del celler fins a la granja.

Subscriu-te

Si vols viure el dia a dia a la finca
Segueix-nos a @raventosiblanc