Com Treballem el Clos del Serral

EL Clos del Serral és una parcel·la única: amb sòls de 16 M d’anys (salins, carbonatats i amb restes de fòssils marins), té una orientació nord i un microclima fresc gràcies a la presència del bosc i el llac de la finca. La seva situació fa que tingui una menor insolació provocant una maduració més lenta i llarga del raïm que permet mantenir una alta acidesa amb un grau alcohòlic equilibrat.

És una parcel·la històrica on tenim plantada la varietat xarel·lo, ceps de més de 60 anys que exalten les seves qualitats en aquest terrer.

Aquesta parcel·la, a l’igual que tota la nostra finca, la treballem orgànicament i biodinàmica, però el fet que sigui la parcel·la més especial per nosaltres, fa que la tractem amb el màxim respecte, per aquest motiu només la treballa l’home i l’animal i no hi entren vehicles pesats.

Els motius de la utilització d’animals són molts, tots molt importants:

Hi ha tota una part romàntica de tornar als inicis de com es treballava antigament; i filosòfica de manera de conrear la terra que anomenem bio sinèrgies (interacció entre terra-planta-animal-home).

És un retorn als orígens recolzats pels coneixements tècnics actuals. Trenquem amb la viticultura industrial i tornem al màxim respecte a la natura.

Des d’un punt de vista més pràctic o vitícola hi ha molts motius:

1. En primer lloc, el cavall no compacta tant la terra com un vehicle pesat (tractor), així tenim un terra més esponjós, on hi ha més vida (insectes, fongs, bacteris, cucs, …) i les arrels dels ceps és desenvolupen millor.

Tenint un terra més esponjós, les cobertes vegetals tenen un bon desenvolupament, fan de des compactadores naturals del terra i donen matèria orgànica al sòl que és necessària per una bona fertilitat.  Ara, a la nostra parcel·la del Clos, tenim la millor coberta vegetal de la finca.

I, fidels a la nostra filosofia, aconseguim una molt bona interacció entre animal, planta i home. L’animal s’alimenta d’herbes, treballa al camp i a més dóna aliment al terra amb els seus excrements

2. Per altra banda hi ha un màxim respecte als ceps. L’animal en cas d’error no trencarà cap cep. El tractor si. I per nosaltres són ceps molt valuosos, molts vells i no ens volem permetre cap error ni cap falla. Són únics.

3. A més, i per descomptat, estem evitant al màxim les emissions de CO2.

4. Per últim, i tant o més important: aquesta és una feina que ens apassiona i ens permetem fer-la tal i com ens guia el cor; de la manera més pura i respectuosa.

Al llarg dels següents posts us anirem explicant quines són totes aquestes feines que fem amb l’Animal, des de llaurar, segar fins a calçar els ceps. Esperem que us agradi!

Pepe Raventós                                     Joan Munné

Deixa el teu comentari

La teva direcció de correu mai serà compartida. Els camps marcats amb * son obligatoris.