La Primavera de Futuro Viñador

  – Mosaic Mediterrani –

“La mediterraneïtat és l’actitud més poètica d’habitar un paisatge”

Al febrer de 2020 anunciàvem que FUTURO VIÑADOR era ja una realitat, aquella associació que 16 productors/es de Península, Canàries i Balears portaven més d’un any dibuixant amb il·lusió, totes aquelles trobades, viatges, i llargues xerrades es plasmaven per fi en un fet: Futuro Viñador començava el seu camí.

I així, aquell mateix mes, aquest col·lectiu de vinyaters i vinyateres – units per treballar i millorar la nostra viticultura, les nostres pràctiques culturals, inspirar a altres persones a seguir un camí de viticultura honesta, aferrada al seu paisatge i a les seves persones – es reunien ja com a col·lectiu a Londres, en el marc de la fira VIÑATEROS.

Naixia una associació sense ànim de lucre, que volia i vol ser un grup de millora, de transformació. Volem aprendre, inspirar-nos i inspirar a altres a treballar millor. Teníem clar que una de les nostres prioritats era, a més, compartir coneixement a través de tallers, conferències o actes. Una associació que somia amb en un futur poder tenir una veu única i col·laborar amb institucions i organismes.

Paisatges de Futuro Viñador: 1. Valle de la Orotava, Suertes del Marqués, Tenerife 2. Cal Roig, Les Alcusses, Celler del Roure, Valencia 3. Bodega Pegaso, Finca la Piñonera, Ávila 4. Raventós i Blanc, Sant Sadurní D’Anoia, Catalunya

Els convulsos mesos que van seguir a aquesta primera trobada, ens van impedir arribar a més gent i seguir la nostra activitat de cara a fora. Fins, que els primers indicis d’un retorn a una aparent normalitat, ens va animar a reiniciar la nostra tasca. I així va néixer La Primavera de Futuro Viñador.

Un cicle de tallers i conferències que comencen a casa nostre els dies 20 i 21 de Maig, quan vam allotjar la primera trobada de l’associació Futuro Viñador: Mosaic Mediterrani

Una trobada enfocada a donar valor al territori  del Mare Nostrum, un espai natural amb una biodiversitat única al món.

Avui us narrem el que va ser una experiència meravellosa.

Què és el mosaic mediterrani i com podem, com agricultors viticultors i consumidors, contribuir a mitigar la situació de degradació a què s’enfronta un dels ecosistemes esculpits per l’home més ric del món? Sota aquesta pregunta es van reunir a Raventós i Blanc grans coneixedors de diferents disciplines com la geologia, la biodiversitat, el paisatge i la viticultura. A més de convidats de diferent sectors i membres de l’Associació.

La jornada va començar per a nosaltres a les 7 del matí amb el sac d’il·lusió i ganes ple fins a dalt,  l’equip ens vam posar en marxa a preparar cada detall; les conferències eren a l’aire lliure, a la zona de la granja sota el cobert que ens protegia del sol radiant que protagonitzava aquell matí. L’equip de so Custom Project tenia tot preparat, només calia esperar que la connexió no fallés ni un segon i qualsevol persona pogués seguir les conferències en directe a través del web de FUTURO VIÑADOR.

Esmorzar de benvinguda a la Plaça de Roure

Els convidats i conferenciants van anar arribant, cares conegudes es troben de nou, amics es reunien i membres de l’associació inauguraven aquell dia el primer esdeveniment oficial de Futuro Viñador. Francesc Grimalt, Sergio Caballero, Pep Martínez i Mar Giné de la bodega 4 Kilos, Telmo Rodrígue i Pablo Eguzkiza  de Bodegas Telmo Rodríguez), Antony Terryn de Dominio del Bendito, José María Vicente de les Bodegas Casa CastilloPablo Calatayud, Vicente Ferrero i Paco Senís del Celler del Roure i Gonzalo Ostatu de Bodegas Ostatu.

La visita a la finca era passeig obligat per entrar en matèria: Manu Gómez anava a començar explicant-nos “com la història geològica modela un paisatge“. Ens explica sobre les peculiaritats dels sòls de la Conca del  Riu Anoia; fantàstic aprendre com la geologia determina de manera evident el paisatge i els sòls de les regions vitícoles.

Quan treballem el camp ens trobem amb sòls de diverses procedències i composicions, i som conscients de com aquestes formacions influeixen en els cultius i el perfil de les vinyes. Interessantíssima la seva explicació sobre la relació entre geologia i vi.

Seguim amb el biòleg Guillermo García, líder d’investigacions per conservar ecosistemes mediterranis, i l’expert en fotografia de natura Ferran Aguilar, i sí: ens expliquen que el vi i la viticultura són claus per a preservar la nostra mediterraneïtat i el paisatge sobre el qual se sustenta (“l’ecosistema de el vi”).

Marc Castellnou, inspector en cap de l’àrea forestal de la Generalitat de Catalunya i president de la Pau Costa Foundation (referent mundial en incendis i emergències forestals) va tancar el matí amb la seva ponència “La responsabilitat del consumidor en la construcció d’un paisatge resilient i viu”, advertint-nos que el canvi climàtic és capaç de destruir un ecosistema sencer en només una estació. Arribem a entendre com la gestió del paisatge i la pervivència de l’agricultura; per exemple, la vinya i altres cultius, contribueixen a evitar que els incendis forestals arribin a proporcions extremes i arrasin amb tot.

Castellnou va defensar la inversió en territori i la diversitat d’ecosistemes. Explica com la viticultura pot tenir un paper actiu i fonamental en la generació d’aquests ecosistemes.

Si som capaços de donar-nos compte, potser aconseguim, com agricultors o consumidors, construir paisatges resistents a el canvi climàtic.

1.Conferències a Raventós i Blanc 2. Ferran Aguilar, fotògraf i divulgador 3.Cesc Grimalt, Viticultor i propietari de 4 Kilos 4. Custom Project, transmetent en streaming l’esdeveniment

No us perdeu cap d’aquestes conferències, en totes elles es va compartir un aprenentatge preciós per construir una viticultura més perdurable.

Un dinar campestre va servir de break per agafar forces, comentar continguts i fins i tot poder tastar vins portats de les diferents regions vitícoles del nostre paisatge.

Després del descans, vam seguir amb Rafael Mariné, tècnic agropecuari, qui proposa un retorn a “la masia catalana” com a mitjà per recuperar la biodiversitat. Defensa la convivència de cultius i el funcionament integrat amb el medi ambient que es duia a terme a la masia catalana tradicional. Mariné ens parla sobre la volta de la masia catalana “una construcció, una filosofia de vida i agricultura que sembla pertànyer al passat pot, si això, tenir molt a dir per al futur”.

La tarda va continuar amb Francesc Grimalt, viticultor i elaborador de Mallorca des de fa més de tres dècades, que diu haver plantat aquest passat any més arbres que vinyes en la seva propietat. S’ha tornat boig? No. Grimalt ha observat la relació que té la vinya amb l’entorn. Ha arribat a la conclusió que la viticultura és un conjunt que es relaciona irremeiablement amb l’entorn. És precisament la naturalesa d’aquestes relacions entre vinya i, per exemple, els arbres que estan a les rodalies, el que determina el caràcter del cultiu i aporta singularitat a la vinya.

Sobre “vinyes i arbres fruiters” en la conferència de Francesc Grimalt.

La jornada va acabar amb una taula rodona titulada: “vinya i paisatge mediterrani:restaurant el mosaicmoderada per l’expert en viticultura sostenible Jordi Domingo, tècnic de projectes en aquesta àrea a la Fundació Global Nature i a més van participar: Pablo Calatayud (Celler de l’Roure, València), José María Vicente (Casa Castillo, Múrcia), Francesc Grimalt (4Kilos, Mallorca) i l’amfitrió, Pepe Raventós (Raventós i Blanc) per parlar de la recuperació del mosaic mediterrani amb accions que busquen protegir el territori i la seva biodiversitat, com la recuperació de cereals antics, la coplantació d’arbres fruiters i vinya, la concepció del celler com a finca total o la posada en funcionament d’una autèntica masia catalana.

A la fotografia d’esquerra a dreta: Francesc Grimalt( 4 Kilos), Sergio Caballero (4 Kilos), Pablo Eguzkiza (Bodegas Telmo Rodríguez), Antony Terryn (Dominio del Bendito), José María Vicente (Bodegas Casa Castillo), Pepe Raventós (Raventós i Blanc), Pablo Calatayud (Celler del Roure) i Gonzalo Ostatu (Bodegas Ostatu).

Un dia ple de coneixement i esperança per a un futur millor per als nostres cultius, paisatges i viticultura.

El dia 21 va ser el torn dels tallers pràctics. Mosaic Mediterrani va celebrar un taller de tracció animal amb l’expert en aquesta matèria i president de l’Associació Catalana de Tracció Animal Bernat Torres; aquí es va abordar la connexió del home amb l’animal i la terra.

Taller seguit d’una jornada pràctica sobre agricultura biodinàmica amb Joan Munné i Josep Tarrida (Director Tècnic i Director de Vinya a Raventós i Blanc).

Ens sentim immensament afortunats d’haver pogut allotjar i assistir a totes aquestes conferències i tallers.

Ens quedem amb la frase de Guillem Gracía:

“La mediterraneïtat és l’actitud més poètica d’habitar un paisatge”

 

Les conferències es poden escoltar a Spotify, igualment es poden veure totes al web de Futuro Viñador o al seu canal de You Tube

 

Veure les conferències

Deixa el teu comentari

La teva direcció de correu mai serà compartida. Els camps marcats amb * son obligatoris.