«Que el món s’emocioni quan ens vegi»

Així somiem la nostra zona vitícola, una àrea geogràfica plena de vinya cuidada i treballada amb el màxim respecte i sota les premisses d’una viticultura ecològica i sostenible. On el pagès es guanyi bé la vida.

“El que hem d’aconseguir és unir els elaboradors i viticultors i treballar en una mateixa direcció. Treballar amb una sensibilitat tan gran pel nostre territori que el món s’emocioni quan ens vegi”, afirma Pepe Raventós.

Amb aquesta bonica ambició iniciàvem una nova verema a principis d’agost. Una verema on -com no podia ser d’altra manera- l’eix central era el raïm, el propi i el de viticultors amb qui col·laborem. Unes vinyes castigades per la desastrosa sequera d’aquesta primavera i començaments d’estiu; unes vinyes cultivades durant tot el cicle vitícola per arribar a aquest moment.

Aquí trobem els primers protagonistes d´aquesta història: els viticultors locals de la Conca del Riu Anoia. Pagesos lligats cada vegada més a unes veremes marcades per una climatologia canviant. Aquest any, la manca de pluges i les extremes temperatures que van castigar la nostra zona.

Esteva, Joan, Josep, Lluís, Ferran o Miquel són alguns dels propietaris de vinya vella de Xarel·lo, Macabeu o Parellada amb qui treballem. Ells, igual que molts altres, cultiven amb vocació les seves vinyes contribuint així, a més d’oferir un raïm de qualitat, a cuidar del nostre territori. Esforç que cal valorar i recompensar; perquè: un territori pot continuar sent vitícola si el pagès es guanya la vida”.

Preu rècord a la regió

Un 50% del raïm que hem entrat ve d’aquests protagonistes anònims: viticultors locals amb vinyes velles certificades ecològiques de més de 30 anys. Des que l’any 2012 vam sortir de la DO Cava ens hem mantingut fidels a vinyes dins de l’àrea geogràficac de la Conca del Riu Anoia, collit sempre de forma manual, amb produccions màximes de 10.000 kg/ha i remolcs de màxim 2.500 kg. I això, cal pagar-ho. I bé.

Per aquest motiu, aquesta verema 2022 hem comprat 800.000 kg de raïm de vinyes velles de la zona de la Conca del Riu Anoia pel màxim preu a la regió de 1€/kg.

Verema a la finca

Orgullosos de poder treballar amb ells i contribuir a que continuïn cuidant les seves vinyes, tanquem una verema més a les nostres esquenes. Una verema caracteritzada per la seva rapidesa deguda a la sequera que ens va colpejar des del mes de maig i que ens va obligar a treballar a contra rellotge per entrar el raïm en el seu moment òptim de maduració. Sequera que, a més a més, ha provocat una perdua de producció d’un 20% comparant-ho amb anys normals.

“Parlem de molta velocitat: aquestes temperatures tan altes del cicle i la sequera ha fet que la planta avancés molt de pressa.” Joan Munné (Director Tècninc de Raventós i Blanc)

I després d’un parell de setmanes va arribar el moment de veremar a la nostra finca. Així, el 17 d’agost donàvem el tret de sortida a la verema a Raventós i Blanc; una verema que ens va obligar a prendre decisions ràpides i a treballar a ritme frenètic.

La vinya, planta apta per patir

Com dèiem al començament, l’altre gran protagonista són els ceps, que des de les parcel·les més emblemàtiques com el Clos del Serral -amb ceps de més de 80 anys-, fins a les parcel·les més joves com la Malvasia de Sitges de la vinya de la Plana, han aguantat mesos sense aigua i ens han ofert un fruit al qual augurem una anyada excel·lent.

“Verema que ens recorda el 2016, anys de sorpreses que ens recorden la capacitat de patiment que té la vinya.” -Pepe Raventós

Continuant amb els nostres compromisos, elaborem només amb varietats locals; varietats adaptades al nostre clima i sóls fa més de 200 anys. Xarel·lo, Macabeu, Parellada, Monestrell, Malvasia de Sitges, Bastard Negre, Sumoll i Xarel·lo vermell: totes elles estan plantades a la nostra finca.

Una verema que vam poder donar per finalitzada dilluns 12 de setembre a la nostra finca biodinàmica amb la collita de la darrera varietat, la Parellada.

El dia més esperat

Ja hem parlat de dos dels protagonistes de la verema 2022, falta el tercer protagonista: el nostre equip.

Ells que han veremat a una velocitat d’infart per aconseguir que tot el raïm entrés al seu moment òptim. Ells que treballen nit, dia i caps de setmana per controlar la vinificació al celler i que la fermentació sigui la més pura possible.

L’equip de vinya i l’equip d’enòlegs, viticultors i veremadors que, com cada any, guarden les 1.92Ha de la parcel·la del Clos del Serral per regalar una jornada de verema compartida amb la resta de professionals (comercials, administratius i altres) que, des de les oficines, magatzem o viatjant ajuden a tirar endavant aquest projecte.

El Clos del Serral és, sens dubte, la parcel·la més emblemàtica de la finca familiar. Vinyes de més de 80 anys, treballades de forma 100% manual i quan cal amb l’ajuda de tracció animal. D’aquí neix l’escumós més personal de Pepe Raventós: Mas del Serral.

Era el 22 d’agost i la jornada va començar a les 8 del matí. Cubells, tisores i a veremar!  Rialles, fotos, i a poc a poc les caixes de 15kg van anar omplint-se. Aquesta vegada teníem l’ajuda del nostre cavall Henri, que, guiat pels experts en tracció animal, transportava el carro amb les caixes fins a arribar al garatge per a una segona selecció del raïm gra a gra. Un esmorzar compartit ajuda sempre a reposar forces als qui estan menys habituats a aquestes tasques.

Viticultors, vinyes i el nostre equip han fet d’aquesta verema 2022 una altra anyada inoblidable de la qual, en un mínim de 18 mesos, podrem tastar el seu fruit.

 

Deixa el teu comentari

La teva direcció de correu mai serà compartida. Els camps marcats amb * son obligatoris.