Una verema per l’oblit

Les primeres previsions, amb un hivern i inici de primavera generosos en aigua, semblaven l’anunci d’una bona collita, lluny d’aquells anys de sequeres prolongades.

Però, si la salut pública s’ha vist tràgicament amenaçada per el Covid19; la sanitat de les vinyes també ha patit un cop històric.

Si bé aquestes pluges, tan beneficioses a la tardor van ajudar a omplir les reserves d’aigua de terra i fomentar el creixement vegetatiu de les cobertes vegetals;. el càlid hivern seguit d’una primavera extremadament plujosa va fer que sorgís amb més  força que mai el míldiu, trencant totes les previsions.

La gran quantitat de pluja caiguda des d’abril a juny, sumat amb el càlid hivern van provocar una fortíssima pressió de míldiu mai vista abans en la finca ni en la Conca del Riu Anoia.

Mai s’havia vist res igual. Mai ningú recorda res així.

A les vinyes, la brotada va ser forta i el creixement de la planta exuberant. Les pluges exigien que el viticultor s’apliqués més d’hora que altres anys i amb més tractaments preventius, els únics permesos per a les vinyes ecològiques.

Per exemple: Intentant sempre aplicar el coure abans no plogui. EL coure actua únicament per contacte; per tant en cas de pluja, minvarà la seva presència i protecció (la pluja el renta).

El míldiu ataca fort, no el podem aturar, i les altes temperatures afavoreixen encara més, el míldiu ataca més enllà de les fulles, al fruit. Les pluges reiterades, sense possibilitat de renovar el tractament enter una i ‘altra, perquè les vinyes són impracticables o perquè no hi ha temps material de tractar-les totes, son noves infeccions assegurades.

A part del coure hi ha altres mesures; preparat biodinàmica 501 o de silici.. es ruixen els ceps amb aigua fina, com una rosada. La fitoterapida també (cua de cavall.. infusions d’ortiga). Totes dues amb efectes antifúngics.

Apostem per l’agricultura orgànica i biodinàmica. Treballem pel futur de la finca i de la vida del sòl. No utilitzem fungicides sintètics, insecticides ni herbicides que perjudiquin l’ecosistema, el sòl, la planta o puguin deixar residus al vi.

A l’abril teníem ja una perillosa presència de míldiu afectant un 5% de la vinya, però l’alta pluviometria durant els mesos de Maig i Juny i les altes temperatures de l’hivern han fet que la malaltia ataqués com mai les vinyes.

Això ens va portar a tractar, durant els mesos de Maig, Juny i Juliol, repetidament la vinya amb aquells tractaments permesos en la viticultura ecològica: baixes dosis de coure, fitoteràpia (ortiga o cua de cavall) i aplicació de sílice o P 501. A més d’una meticulosa poda en verd.

No obstant això, com hem apuntat, són tractaments molt respectuosos amb la planta i, el coure, per exemple, actua únicament per contacte; de manera que en cas de pluja es redueix la seva presència i protecció. Hem hagut de renovar els tractaments cada pocs dies segons permetien les condicions meteorològiques.


Trets característics de l’anyada 2020 

La pluviometria ha estat per sobre de la mitjana amb 807mm (la mitjana dels darrers 25 anys havia estat de 582mm) i la temperatura mitjana ha estat càlida de 14.5 °C ,1 °C superior a la mitjana.

L’anyada 2020 és una anyada humida i càlida, molt marcada per la pluja de la primavera i la sequera dels mesos de juliol i agost.

Any especialment plujós; sumant ja tres anys amb bona pluviometria seguits; 2018, 2019 i 2020. Abril va ser el mes més plujós des de 1950.


Una verema complicada

La verema es preveia complicada, preveient ja de bon començament unes pèrdues inesperades i sobtades. Tanmateix, el raïm es tastava concentrat i saborós.

La maduració va ser ràpida en general degut a la poca producció i al tenir més fulles per quantitat de raïm, els raïms es van concentrar més.

Comencem la verema a la finca Raventós amb el Macabeu de la Vinya de la Plana, el dia 19 d’agost a les 8 del matí.

Un dia calorós però ple de bon rotllo i energia que marquen sempre l’inici d’aquest important treball en equip. Malgrat les dificultats, l’equip treballa per treure el màxim profit i la millor qualitat del raïm. Les primers raïms entren amb bons equilibris, bona concentració i molt bona acidesa.

El Pepe Raventós ho deixa clar de bon començament: “La verema aquest any ha estat abans de lo habitual. A causa de les precipitacions més altes registrades – les més altes dels passats 70 anys- provocant una forta humitat i excés de fongs; i les fortes pluges durant la primavera en el moment de la floració; vam perdre ja un 50% del nostre raïm.  Degut a això, la planta va accelerar el cicle, i la maduració es produeix amb antelació. Malgrat això, el 2020 farem poc però excel·lent vi”.

Continuem veremant allà on trobem el millor estat del raïm; ens trobem amb pèrdues considerables: entre un 50% i un 70% segons les parcel·les de la finca: les parcel·les més joves i amb orientació nord han perdut entre un 60 i 70%; les més velles menys d’un 50%.

Macabeu i Sumoll han sofert les pitjors pèrdues. El Xarel·lo ha tingut unes pèrdues d’un 50%-60% i la Parellada i Bastard Negre d’un 50%.

Donem pas a un nou cicle vitícola i esperem una millor i més esperançadora verema 2021!. Mentrestant, els vins fermenten tranquil·la i naturalment.

L’escassetat d’aquesta anyada i la bona qualitat dels vins pot fer que es converteixi en l’anyada més buscada de la Conca del Riu Anoia!

 

Deixa el teu comentari

La teva direcció de correu mai serà compartida. Els camps marcats amb * son obligatoris.