Micro Vinificacions al Garatge

Vins Pepe Raventós, el poder d’expressar un terrer

Era al voltant de l’any 2014 quan Pepe vivia a Nova York i va quedar impressionat per uns vins que el portaven a les seves èpoques d’infantesa, quan -de vegades d’amagat- podia tastar vins als masos de pagesos amics al Pirineu. Sorprenentment, aquells vins que estava provant de la mà d’alguns socis, sommeliers i altres persones del món del vi, eren ampolles de grans mestres de la vinificació natural i que mai abans no havia tastat.

 

Amb aquesta visió van néixer els vins naturals: Vins Pepe Raventós. Aquests són el fruit de la passió per la viticultura i la selecció de varietats autòctones en sòls únics i singulars que donen a aquests vins l’amplitud i complexitat que busquem.

Les parcel·les

Pepe Raventós fa set anys es va fixar en quatre vinyes úniques de la finca, amb característiques similars que serien expressades a través dels vins més purs possibles. Va decidir anar al límit i, al garatge de casa seva, anomenat Mas del Serral, va començar a fermentar per separat i de forma natural aquestes quatre parcel·les:

  • Vinya Del Mas,
  • Vinya Del Noguer,
  • Vinya de Les Terrasses del Serral
  • El Clos el Serral, la més històrica

 

Parcelas

Terrasses del Serral, Vinya del Mas, Vinya del Noguer Alt i Clos del Serral.

Què fa úniques aquestes parcel·les?

Són parcel·les petites, de menys de 2 hectàrees, amb ceps vells entre 60 i 80 anys, plantades en vas amb dues varietats autòctones Xarel·lo i Bastard Negre. La varietat Xarel·lo és la varietat blanca que regna al Penedès i el Bastard Negre és una varietat negra que estem recuperant. Un altre punt en comú de les parcel·les és que totes tenen sòls calcaris, amb riquesa de fòssils marins i argilosos.

Per preservar aquestes ceps i parcel·les úniques, es té cura de la vinya de forma estrictament orgànica i biodinàmica respectant la terra, els ceps i el seu ecosistema per desenvolupar i mantenir un entorn equilibrat. Tot el treball a la vinya es fa a mà i, quan cal, amb l’ajuda de tracció animal.

La verema 2021

L’anyada va ser seca, amb una pluviometria de la més baixes de la història amb tan sols 300 ml. No obstant això, gràcies a l’abundància d’aigua de l’any 2020, amb 808 ml, el cep  va aguanar bé l’estrès. L’onada de calor de juliol i agost va fer avançar la verema més del previst, però ens va oferir un bon resultat: un raïm sa i amb bons equilibris, que va ser sorprenent en concentració i acidesa.

Les quatre parcel·les són veremades a mà amb caixes de 15kg i a la vinya es fa una selecció prèvia del gra perquè arribi al celler amb la millor qualitat.

Verema al Clos del Serral.

Aquest any els Xarel·los del Clos el Serral van ser els primers a ser veremats, el dia 27 d’agost, dia fruita segons el calendari biodinàmic. És el moment on tot l’equip de Raventós i Blanc s’uneix per veremar junts la parcel·la més històrica de la finca. Una jornada festiva que va començar a les vuit del matí collint el raïm a la vinya de forma manual i que  va acabar a les dotze del mig dia fent una selecció gra a gra al garatge de Mas del Serral.

Aquesta és la nostra parcel·la més emblemàtica on neix el vi escumós més personal: Mas del Serral, el qual ha estat el primer escumós català en rebre la màxima puntuació de 99 punts. En aquesta parcel·la trobem ceps de més de 80 anys en coplantació de les varietats Xarel·lo i Bastard Negre, amb una superfície de 1,92 ha.

La verema va continuar amb les dues parcel·les de Xarel·lo: la Vinya del Noguer Alt i la Vinya del Mas, les dues es van veremar el mateix dia. Aquell mateix matí l’equip de verema va començar ben d’hora, amb la vista posada al cel per si venia temporal. Van ser un final d’agost i principi de setembre humits amb pluges que va endarrerir el calendari.

El dia va començar veremant la Vinya del Noguer Alt, que és la que té més superfície, 1,48 ha. Aquesta vinya està plantada amb Xarel·los en vas des de l’any 1970, amb sòls calcaris i de textura argilosa. D’aquests ceps neix el vi blanc que porta el seu nom Xarel·lo del Noguer Alt.

Tot seguit per la seva propera situació, es va veremar la Vinya del Mas, situada al costat del garatge de Mas del Serral. Parcel·la amb Xarel·los de més de 40 anys i una superfície de 0,57 ha. Els fruits d’aquesta parcel·la donen origen a l’escumósAncestral Vinya del Mas.

Finalment, l’última varietat que es va veremar va ser el Bastard Negre, les varietats negres tenen una maduració més tardana que les blanques. Es van collir aquests ceps a la mítica parcel·la del Clos del Serral i a Les Terrases del Serral.

Aquesta última parcel·la les Terrases del Serral és de sòls calcaris, amb textura franc-argilosa, plantada únicament amb la varietat negra Bastard Negre, ceps vells de més de 50 anys. Aquest vinya té una superfície de 0,63 ha. D’aquests raïms neix el nostre vi negre: Bastard Negre de les Terrasses del Serral.

La vinificació

Un cop entrat el raïm, el procés de vinificació és ràpid, precís i exigent. La vinificació es desenvolupa amb la mínima intervenció: No s’utilitzen llevats, ni sucre, ni productes químics, ni tampoc control de temperatura en l’elaboració del vi, el que fa que el procés sigui totalment natural.

Aquest projecte de vins es va iniciar amb la persecució de la innovació i l’experimentació, per això es fan servir tècniques ancestrals combinades amb les noves tecnologies; com l’ús d’ous ovoides, bótes de roure, quevir o àmfora de ceràmica.

Àmfora de cerámica, tancs ovoides, bótas de roure.

  • Vinificació en Tancs Ovoides de Ciment

El fruit dels vells ceps del Clos del Serral un cop desfangat s’emmagatzema en dos tancs ovoides de ciment de 1.800l. Es fa servir aquesta tècnica perquè el most es beneficia de la micro-oxigenació del formigó, mantenint bé la temperatura del vi. Es realitza una fermentació espontània amb llevats autòctons de la vinya a una temperatura controlada.

En aquest tanc en forma d’ou, les mares són elevades contínuament per un corrent intern en forma de vòrtex. Aquest tanc de vinificació no requereix fer remuntadors gràcies a la seva forma ovoide. Aquest tipus de vinificació aporta un vi amb volum en boca.

Aquí és on es fermenta l’escumós Mas del Serral. Un cop acabi la fermentació, s’embotellarà per fer una segona fermentació dins l’ampolla. La seva criança sobre lies durarà 100 mesos.

Mas del Serral sobre lies, bótas de roure i qveri.

  • Vinificació en Àmforas

Després d’un lleuger desfangat, els Xarel·los de la Vinya del Noguer Alt es fermenta en dues grans àmfores de ceràmica al garatge del Mas. L’argila té una micro porositat que potencia l’aroma del vi en el procés d’elaboració i en el procés de criança. Les àmfores mostren el vi en el seu estat natural en comparació amb la fusta. Amb aquestes àmfores aconseguim uns vins més rodons que reflecteixen el territori, el cultiu i la cura de la vinya.

  • Vinificació del Qveri

Un qveri és una àmfora que es col·loca sota terra. Es tracta d’un mètode utilitzat antigament en vinificació que estem recuperant. Sota terra la temperatura és constant i el most envelleix millor. Aquest tipus de vinificació ens aporta més complexitat d’aromes i sabors.

Després de veremar el raïm es derrapa i barreja amb CO2 sòlid per evitar que s’oxidi dins del qveri. Vins Pepe Raventós utilitzem dos qveris per a la fermentació dels Xarel·los de la Vinya del Mas i el Bastard Negre de les Terrasses del Serral.

  • Vinificació en bóta de roure

El Bastard Negre, després de fermentar amb les seves pells en el qveri, es sagna i es col·loca dins d’una bóta de roure per a la seva criança. Aquest tipus de vinificació és de les més tradicionals de Catalunya. La seva oxigenació aporta aromes de fusta al most aconseguint així interessants vins més reductius i tànnics.

Benvingut a aquest garatge d’INNOVACIÓ I APRENENTATGE sempre de la forma més pura i fins al límit!

Un laboratori en el qual treballem constantment en la vinificació natural, només amb raïms locals, alguns desconeguts; i amb les receptes més noves i antigues que coneixem, però sempre mirant cap al futur.

Tasta dels Vins Pepe Raventós a la nostra Wine Store

Si vols seguir aprenent i innovant amb

nosaltres segueix-nos a

@vinspeperaventós

Deixa el teu comentari

La teva direcció de correu mai serà compartida. Els camps marcats amb * son obligatoris.