Vida i Força

Aquests mesos d’estat d’alarma, la naturalesa de la nostra finca ha crescut amb força i sense parar. Les vinyes, i tot l’entorn agrícola ha seguit el seu curs, precipitat fins i tot per les fortes pluges d’aquesta primavera.

Enguany ha estat especialment plujós; la pluviometria que portem de cicle és de 661.5mm – d’octubre a maig-; sumant ja tres anys amb bona pluviometria seguits; 2018, 2019 i 2020. Lluny queden aquells anys d’extrema sequera. A la primavera sempre plou, però aquest ha estat el segon Abril més plujós desde 1950.

Aquestes pluges, tan beneficioses durant la tardor en tant que  ajuden a omplir les reserves d’aigua del sòl i fomentar el creixement vegetatiu de les cobertes vegetals; són ara més delicades per la pressió forta de Míldiu.

Hem controlat bé aquest fong gràcies a una bona poda en verd, fitoteràpia (amb ortiga o cua de cavall), aplicacions de sílice o el P501 i aplicació de baixes dosis de coure.


Estem en el moment més bonic i sensible del raïm: la floració. Esperem que els vents secs d’estiu i tot el treball ja fet en vinya ajudin a mantenir aquesta floració sana i forta.

El nostre equip ha estat puntual a les 7 en el camp cada dia per a cuidar i seguir de prop el creixement del fruit i garantir un bon control de tota la finca; la vinya, els nostres animals i els altres cultius que tenim en aquelles parcel·les que estan en repòs.

Josep, Lluís, Arnau, Joan, Lore i la resta de l’equip s’han ocupat de continuar els treballs de poda en verd que ja havíem iniciat al febrer i març; acuradament seleccionant bé cada fulla i tractant de manera individual cada parcel·la i varietat. En la vinya De la Plana, per exemple, amb un Xarelo jove de 6 anys realitzem la formació: deixem brots per a formar braços i un parell de brots de seguretat; la resta es tira al sòl perquè aquest tingui més energia per al seu desenvolupament vegetatiu. I el mateix vam fer amb la recent plantada Malvesia. En aquests ceps hem realitzat l’enllumenat per a poder dirigir la planta cap amunt deixant les parts baixa ventilades.

Com sabeu, la nostra finca és una unitat agrícola tancada; on a més de vinya, tenim boscos, cultius de cereals, un llac; és un autèntic mosaic Mediterrani.

Els policultius que tenim a Raventós i Blanc ens permeten deixar parcel·les en repòs durant un parell d’anys per a enfortir la vida del sòl; en elles tenim plantades mostassa, ordi o altres cereals. Aquesta primavera l’ordi va brollar fort i a la fi de Maig, els dies de calor van accelerar que s’assequés i poguéssim segar-la i recollir-la. Ara les seves bales són menjar per als nostres cavalls de tir.

 


No podem oblidar l’important treball que dia després de dies requereix la granja d’animals que conviuen en aquest ecosistema tancat.

Tenim cabres, ovelles, cavalls.. i altres animals per a consum propi com a conills o gallines. Els nostres cavalls Henri Crystal i François estan ara feliços descansant mentre no treballen; passen el dia junts en el camp i sense més preocupacions. I el nostre ramat d’ovelles i cabres pasturen tranquil·les per les zones boscoses del Serral; o en les zones pròximes al llac.

Tots els animals, com us hem explicat ja a vegades, tenen un per què. Aquests ramats ens ajuden a mantenir el sota boscos i els marges nets, i a més a generar compostos per als preparats biodinàmics: en èpoques concretes també pasturen per la vinya per a controlar les cobertes vegetals.

Els nostres cavalls són peça clau en més de 6 Ha de la nostra finca, on només ells fan les tasques d’arada i sembra. Per descomptat, són l’eix central en la nostra parcel·la més emblemàtica Clos del Serral; només treballada a cavall i amb ajuda de l’home. A principis d’Abril els va tocar treballar fort llaurant les cobertes vegetals per a així mantenir una terra fresca i neta.

No ens cansarem de repetir els importants beneficis que té la tracció animal.

Tenir un sòl més estructurat i reduir la compactació del sòl.

Cuidar planta a planta de manera individual.

Reduir emissions de diòxid de carboni.

Recuperar un ofici ancestral.

La primavera és també temps de biodinàmica; apliquem el preparat 501 de sílice; que estimula l’activitat de les fulles equilibrant la formació de les substàncies. Enforteix l’efecte de la llum i de la calor sobre la planta. Ajuda a tenir un desenvolupament vegetatiu bo, equilibrat, sa i contribueix a la maduració de la fruita.

Cadascuna d’aquestes tasques, per petita que sigui, ens enriqueix i aporta l’efecte papallona desitjat. Gràcies a l’experiència acumulada de més de vint generacions conreant les mateixes terres tenim un coneixement exhaustiu i detallat de cadascuna de les nostres vinyes en cada cicle vitícola.

Encara continuem treballant cada parcel·la, 44 en total, amb la seva identitat pròpia, per a collir els seus fruits amb la millor qualitat.

Si vols saber què més estem fent dia a dia en el celler, granja o vinyes consulta les nostres xarxes socials. Ens acompanyes?

Deixa el teu comentari

La teva direcció de correu mai serà compartida. Els camps marcats amb * son obligatoris.