Un hivern decisiu per a les nostres vinyes

L’arribada de l’hivern comporta importants tasques a la nostra finca històrica. En el marc de les pràctiques de viticultura sostenible que realitzem (orgànica, biodinàmica i regenerativa), hi ha una sèrie de treballs on hem fet alguns ajustaments per mirar de minimitzar els efectes de la sequera.

Entre ells, la poda, l’aplicació de compost o el manteniment de cobertes vegetals són alguns dels treballs que ens han exigit més atenció.

És hora d’escoltar les vinyes, els ceps. Sentir-les de prop per prendre decisions que poden marcar el seu futur; sobretot després d’un període de més de tres anys de sequera.

És hora de podar els nostres ceps

 

Poda al Clos del Serral

Així, seguint el calendari lunar, el nostre equip de vinya va començar a podar els vells ceps que ens envolten el passat 9 de gener, en fase lunar decreixent.

És en aquest moment, quan la saba de les plantes es troba a les arrels, quan podem fer talls més nets a la vinya. Una feina minuciosa que, aquest any, encara ha merescut més atenció per la manca d’aigua. Cal destacar que des de l’1 d’octubre (inici del cicle vitícola) fins ara només han plogut 47 L/m2, si bé la mitjana està per sobre dels 200 L/m2.

La fragilitat en què es troben molts dels ceps ens ha portat a fer una poda més curta del que és habitual, deixant només un borró franc, més un borró cec com a norma general. Altres criteris per a aquest any han estat tallar fusta seca de caps morts o, en el cas que hi hagués algun pollís, deixar un borró cec.

MORFOLOGIA VID: Regularització de poda en nombre de rovells

Unes mesures que hem pres amb l’objectiu de dirigir tota l’energia de les plantes a un sol punt, pensant sobretot en permetre’n la supervivència.

Així, cada cep mereix una atenció detallada, un estudi acurat previ. Un tall fora de lloc pot tenir conseqüències fatals.

Pots saber més sobre poda, en aquesta altra entrada del blog.

 Aplicant compost als nostres sòls

 

Mentre les expertes mans dels podadors despunten els nostres ceps, part de l’equip s’encarrega d’aplicar compost a les diferents parcel·les de la finca.

Abans, hem afegit preparats biodinàmics a aquest adob per aconseguir una matèria orgànica que ajudi a regenerar els castigats sòls aportant estructura i fertilitat.

compost

Les vinyes del Noguer Alt i del Clos el Serral amb compost

 

A la part alta de la Vinya del Noguer, on la roca és molt superficial i els ceps vells pateixen molt, hem posat 5 centímetres de palla amb compost de fems dels nostres cavalls al llom dels ceps. L´objectiu d´aquesta mesura és oferir una forta aportació de nutrients a la planta. A més, en cas de pluja, la palla permet retenir millor la humitat.

Altres accions per ajudar els nostres ceps

 

Juntament amb la poda a curt i l’aplicació de compost, altres de les mesures que estem duent a terme a la finca tractant de minimitzar els efectes de la sequera són:

El manteniment de cobertes vegetals (sembrades o espontànies) a la tardor i a l’hivern per aconseguir una bona estructura del sòl i tenir més capacitat de retenció d’aigua. Quan comenci la primavera, s’aixecaran les cobertes que poden perjudicar el desenvolupament de la vinya per competència per l’aigua per assegurar un bon desenvolupament del cep. Sempre deixarem alguna coberta per mantenir la biodiversitat i prevenir erosió.

Després d’aquests tres anys de sequera, hem après que la varietat autòctona xarel·lo és la que està resistint millor la manca d’aigua. La seva capacitat d’adaptació ens ha portat a fer una nova plantació d’aquesta varietat a La Plana 4. Per això, el portaempelt utilitzat és el peu Richter 110, més resistent a la sequera.

1. Coberta vegetal espontània 2. Sembrat

També estem sembrant els camps en repòs per regenerar els terres i millorar-ne l’estructura. Barreja de civada amb veces. En cas de pluja i bon desenvolupament serà pastura pels nostres animals. En cas de no pluja, és estructura per als terres.

Mentre esperem l’arribada de pluges, confiem que aquestes mesures ens ajudin a afrontar millor la sequera i allargar la vida dels nostres ceps.

 

Deixa el teu comentari

La teva direcció de correu mai serà compartida. Els camps marcats amb * son obligatoris.