Feines de primavera a la finca

Tal i com diu en Pepe Raventós, “fer un gran vi és una tasca més fàcil de la que sovint pensem”.

I tots sabem que el vi es fa a la vinya i que a la vinya és on comença tot però potser no en som conscients – o prou conscients –  de la feina que hi ha al darrere, de tot el que el camp comporta.

A casa nostra la de la viticultura és una feina apassionant lligada a paraules claus com temps, anyada, animal i home. Per nosaltres – home – el viticultor acompanya tots aquests conceptes, cada decisió que pren és crucial i, al final, és tan important el que fa com el que deixa de fer. L’empremta del viticultor és clau.

El calendari de treball de la vinya és la part més artesanal i tradicional en l’elaboració d’un vi. La de la vinya és una feina circular, que cada dotze mesos es repeteix i que no s’atura i on la mare natura i la planta tenen tant a dir com la mà del viticultor.

A la finca, els nostres viticultors: en Joan, en Lluís, en Juan, en Josep i el nombrós equip de Baena, són el principal motor de tot el que després acaba passant al celler;  el seu amor per la terra i els animals, els fan de les persones idònies per aplicar la viticultura biodinàmica a la nostra finca.

Tots ells, durant l’any cuiden com ningú les nostres vinyes. Vigilar el creixement, gestionar bé el treball del sòl per tenir una bona estructura i un bon equilibri de competència d’aigua entre cep i herbes a l’estiu, prevenir els fons i/o malalties fúngiques i veremar en el moment oportú, són algunes de les més importants tasques del viticultor.

Sense voler caure en l’oblit de feines com aquestes, ens agradaria, en aquest post, ja a les portes de l’estiu i a prop de la verema, compartir amb vosaltres els canvis i el renéixer que viu la nostra finca cada primavera.

I, explicar-vos com, el nostre equip de vinya, treballa cada dia per acompanyar la planta en el seu camí fins a obtenir un fruit òptim per aconseguir el millor escumós possible que ens permet l’anyada.

Una anyada que se’ns presenta tranquil·la ja que la planta es troba sana, amb força i energia i el seu creixement vegetatiu és bo.

Així doncs, entre les tasques més importants realitzades durant tota aquesta a primavera a la finca, trobem:

La poda en verd, que vam començar just passat la Setmana Santa, traient bessons i rebrots de fusta vella i que ara, després de la floració, seguim eliminant fulles adultes i cavalls per airejar el raïm i prevenir malalties fúngiques. Potser és la més entretinguda de totes elles però també la més gratificant!

L’aplicació dels preparats biodinàmics també ens ocupa els mesos de primavera. Apliquem el preparat binodinàmic 500 durant el mes de març per donar vida al sòl i el 501 de sílice, després de la brotació, aquest any, a principis de maig, aporta vitalitat i ens ajuda a obtenir un bon creixement de la planta.

Durant la primavera també és el moment de fer soldats, que consisteix en lligar els sarments amb més vigor dalt de tot de la planta per poder-la ventilar. El seu objectiu és aconseguir més superfície foliar en contacte amb la llum solar i airejar el raïm. Ho fem a la nostra parcel•la Clos del Serral perquè està encarada cap al nord i té poques hores de sol.

La col·locació dels difusors de feromones que serveixen per la confusió sexual de la Lobesia Botrana i per donar supost a la lluita biològica natural.

El camp i la vinya no descansen, ens trobem en plena floració i quallat, deixarem que la vinya segueixi parlant i ens anirem adaptant a l’anyada, concepte clau en termes de meteorologia.

Així, a les vinyes de Raventós i Blanc es torna a poc a poc cap a aquelles èpoques en què tota la finca es treballava amb 8 cavalls. Un dels treballs de primavera en què els nostres cavalls ens ajuden és a l’hora de treballar les cobertes vegetals, tombant l’herba cap als ceps, que aportarà nutrients a la terra.

La nostra filosofia és no seguir cap filosofia. Intentar connectar amb la natura que ens envolta, amb la terra que nodreix les nostres vinyes, la climatologia del moment, i prendre decisions amb el màxim respecte i pensant a llarg termini. Fer el que ens agrada, amb rigor, i molta passió. Tenir cura dels detalls. Escoltar i estimar.

Un dia a la nostra finca, en realitat, és com un viatge en el qual el destí és tornar a l’inici. Us animem, publicació rere publicació a acompanyar-nos en aquest, el nostre viatge!

Deixa el teu comentari

La teva direcció de correu mai serà compartida. Els camps marcats amb * son obligatoris.